“Esgrimim la millor arma per lliurar batalla contra el drac de la Covid-19: la vacuna”

Imprimir aquesta noticia

Premi ‘Espasa d’Honor 2020’ de la 34a  Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc

Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), va recollir ahir 25 d’abril, l’Espasa d’Honor que l’Associació de la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc ha atorgat a les infermeres i infermers catalans com a “reconeixement a les qui han estat en primera línia combatent la pandèmia de la Covid-19”.

El lliurament del guardó va tenir lloc durant l’acte de cloenda de la 34a edició de la festa i Martínez va pronunciar un discurs que, sota el títol “Infermeres: heroïnes i èpica”, feia un relat de la pandèmia al fil de la llegenda de Sant Jordi.

 


PREMI “ESPASA D’HONOR” DE LA SETMANA MEDIEVAL DE SANT JORDI DE MONTBLANC

Discurs, Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya

Montblanc, 25 d’abril de 2021


 

President i membres de l’Associació Setmana Medieval de Sant Jordi, autoritats, veïns i veïnes de Montblanc i visitants:

Avui, en representació de les més de 45.000 infermeres i infermers que integrem el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, m’honora rebre aquesta ‘Espasa d’Honor’ de la Setmana Medieval de Sant Jordi, aquí, a la vila de Montblanc. La vila on Sant Jordi matà el drac i salvà poble i princesa. Una vila esplendorosa i èpica.

Èpica, a la que avui em vull referir…

 

“Infermeres: heroïnes i èpica”

“Diuen que assolava els voltants de Montblanc un monstre ferotge i terrible que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l’alè pudent, fins al punt que des de molt lluny, amb les seves alenades enverinava l’aire i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l’estrall dels ramats i de les gents, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund”

Així resa el Costumari Català de Joan Amades, un relat medieval que, el dia d’avui, sembla més viu que mai. Terror profund que hem sentit des que es va iniciar aquesta maleïda pandèmia de la Covid-19.

Por. Molta por. En les nostres cases, en els nostres pobles, en les residències dels nostres avis i àvies… Una teranyina que, com altre temps, també enverina l’aire.

Semblances i neguits que, nosaltres les infermeres, veiem en cadascuna de les persones que cuidem, que acompanyem i que, malauradament, no sempre podem salvar. Lluita descarnada la que deslliurem i que, sovint, ens ha valgut els sobrenoms d’heroïnes i d’àngels. Epítets que duem amb orgull, però amb mesurada consciència que la nostra cura infermera de ben poc serviria, si no fos perquè ens hem trobat abrigallades per una població valenta.

Una població que heu fet molts sacrificis. Us heu tancat a casa i no per por; per responsabilitat i per protegir els més febles. Heu renunciat a les abraçades, als petons… Heu alentit i, a vegades ajornat, projectes de vides. Heu fet tot el que us hem demanat amb l’única esperança de poder salvar alguna vida més.

Per tot això, us duc el nostre missatge d’agraïment i, des d’aquesta consciència i amb aquesta ‘Espasa d’Honor’ que avui ens atorgueu a la mà, us dic que la brandirem amb orgull.

No defalliu i recordeu les meves paraules cada vegada que vegeu una infermera o infermer, vacunant; esgrimint la millor arma que tenim per lliurar batalla davant aquest maleït drac que és la Covid-19.

Ens heu donat la força: guanyarem!

Moltes gràcies.

 

Discurs PDF