“Les infermeres hem estat el nexe entre els pacients i la seva família, cosa que els mitjans han transmès molt bé”

Imprimir aquesta noticia
Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, participa en el VI Simposi de Llibertat de Premsa per parlar de ‘Periodisme i pandèmia!

La primera jornada de la sisena edició del ‘VI Simposi de Llibertat de Premsa’ –coorganitzat per la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport de l’Ajuntament de Lleida i de la Diputació de Lleida–, celebrada ahir 26 d’abril, va oferir una taula-col·loqui sobre ‘Periodisme i Pandèmia’ que va comptar amb la participació d’Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Aportació infermera que també va sumar la veu de Joan Pons –infermer català resident a Regne Unit i referent en social media com a promotor de campanyes de salut, participant en l’assaig de la vacuna d’Oxford-Astrazeneka– i que va estar moderada per la periodista d’El Periódico de Catalunya, María Jesús Ibáñez.

La sessió, adreçada a periodistes i estudiants del Grau de Comunicació i Periodisme, va analitzar el tractament de la pandèmia per part dels mitjans de comunicació des de la perspectiva dels professionals de la salut. L’inici de la pandèmia, que Martínez va descriure com de “sobre informació” explicant que “el primer mirall van ser les notícies que arribaven d’Itàlia”; va evolucionar al llarg dels mesos quan “la difusió dels aplaudiments va quedar silenciada amb la segona onada, quan la gent es va adonar que això no acabava”.

La degana del Consell va apuntar la necessitat “que els mitjans s’especialitzin en salut” i va fer una similitud amb el periodisme esportiu i el seu coneixement de les regles de joc. “Nosaltres us necessitem per tenir veu i hem d’aprendre plegats”, va insistir. Tot i aquesta mancança, sobre la que la periodista María Jesús Ibáñez va explicar “la dificultat de recursos, sobretot dels mitjans locals i els més petits, per especialitzar els professionals” que han de cobrir alhora notícies de diversos àmbits;

Estrella Martínez va voler destacar valors que el periodisme ha practicat durant la pandèmia, dient que “els mitjans heu estat respectuosos amb les persones, les famílies i el dolor”; i destacant que “les infermeres hem estat el nexe entre els pacients i la seva família, cosa que els mitjans han transmès molt bé”.

La visibilitat i autoritat de les infermeres com a font d’informació va ser altre dels punts tractats i Joan Pons va afirmar que “la Covid-19 ha servit perquè la infermeria reivindiqui la seva veu i els col·legis han de formar les seves infermeres per parlar amb els mitjans”; opinió compartida per la representant del Consell perquè les “infermeres podem facilitar fonts expertes, segons la informació”.

La vacunació també va ocupar part de la tertúlia i Martínez va incidir que “calen missatges que donin seguretat a la població i ara necessitem confiança en el sistema de salut i la premsa”, necessitat urgent entre “els més joves, grans devoradors d’informació i als quals desitjo que arribi la vacunació aviat i amb missatges clars

María Jesús Ibáñez va establir certs paral·lelismes sobre l’angoixa per la pandèmia en l’entorn periodístic que “les redaccions vam viure molt d’estrès i la desescalada, a diferència dels sanitaris, amb molt desconeixement encara de la malaltia”. Un ofici el periodisme que assegurava “també patim la pressió de les fake news i la desinformació de les vacunes” i lamentava que “els polítics també ens ho estan posant difícil, tal com veiem en les campanyes electorals que busquen rèdit polític amb la pandèmia”.

La segona jornada del Simposi està prevista per al pròxim dilluns 3 de maig i serà presencial, a la ciutat de Lleida.

 

PROGRAMA VI SIMPOSI LLIBERTAT DE PREMSA