Enquesta: “Construir Coneixement infermer en entorns mercantilitzats d’Atenció Primària”

Imprimir aquesta noticia
El Consell d’Infermeres demana la participació de les professionals d’Atenció Primària en l’estudi “Construcció del coneixement infermer en els entorns mercantilitzats: anàlisi d’experiències i percepcions dels professionals”, dut a terme per infermeres de l’Hospital Universitari Clínic de Barcelona.

Les Infermeres Ana Martínez Rodríguez i Laura Martínez Faneca de l’Hospital Universitari Clínic de Barcelona han endegat un estudi per conèixer com es construeix el coneixement infermer en els contextos mercantilitzats i quines són les estratègies que utilitzen les professionals per adaptar i/o resistir en aquests entorns, especialment en l’àmbit de l’Atenció Primària (AP).

A partir dels patrons de coneixement organitzacional, sociopolític i emancipador, la investigació té com a objectiu principal establir una descripció de com es generen els sabers infermers.

Així doncs, en una primera fase (quantitativa), l’estudi recull les experiències i percepcions de les Infermeres d’AP mitjançant una enquesta digital. De les 34 preguntes que inclou el qüestionari, la conformitat amb l’última d’elles –”Participaries en un grup de discussió?”– permet optar a la selecció de membres dels quatre grups de discussió presencials de la segona fase (qualitativa) de l’estudi, formats per 6 infermeres i infermers d’AP cadascun.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha valorat molt positivament que es duguin a terme estudis d’aquest tipus perquè “cal polsar com afecten la mercantilització i la privatització de la salut al coneixement infermer. La gestió, la viabilitat i sostenibilitat del sistema de salut, les inversions o la correlació publicoprivada són factors a tenir en compte i s’han de sotmetre a vigilància perquè la ciència i la cura infermera se sobreposin a la pressió econòmica”, ha dit Estrella Martínez, degana de Consell.

Link a l’enquesta

Foto © Ariadna Creus i Àngel García / Banc d’Imatges Infermeres