Formació i portal de Salut sobre l’aplicació de la Llei de l’Eutanàsia

Imprimir aquesta noticia
El departament ofereix cursos de sensibilització, de 8 hores de durada i inscripció gratuïta, adreçats als professionals dels àmbits públic, concertat i privat.
El portal digital Canal Salut obre un espai, amb accés específic per a professionals, que permet conèixer el model assistencial, el procés de tramitació dels expedients de sol·licitud mitjançant l’aplicatiu web PRAM (Prestació d’ajuda per morir) o la inscripció en el Registre de professionals sanitaris objectors de consciència per dur a terme l’ajuda per morir (eutanàsia).

L’inici de l’aplicació de la llei de l’Eutanàsia, el passat 25 de juny, ha orquestrat el desplegament d’un model assistencial que s’inicia amb la demanda de l’ajuda per morir per part del ciutadà o ciutadana a un professional de la salut. Aquesta sol·licitud implica la posada en marxa d’un nou marc que ha de garantir l’exercici d’aquest dret.

En aquest sentit, la plataforma digital Canal Salut ha obert una pàgina –amb accés específic per a professionals– que recull tota la informació i tràmits necessaris per conèixer el procés de sol·licitud, el sistema de valoració i les característiques de la prestació del servei d’ajuda per morir; així com la funció de la Comissió de Garantia i Avaluació, òrgan administratiu de caràcter multidisciplinari que duu a terme un control previ a la prestació, resol les reclamacions que els pacients li facin arribar i verifica amb posterioritat que la prestació s’ha dut a terme d’acord amb la Llei.

Pla formatiu gratuït per als professionals de la Salut

La necessitat d’adquirir competències específiques per donar cobertura a la prestació d’aquest nou servei, implica una acció formativa que el departament de Salut aborda des de múltiples fronts.

D’una part, s’ha publicat la Guia d’ús de l’RSA – PRAM (Prestació d’ajuda per morir) per al maneig de l’aplicació web que permet registrar tot el que es refereix a l’expedient de la prestació d’ajuda per morir, incloent-hi els informes que han de generar cadascun dels actors implicats en la tramitació del procés. La guia s’acompanya d’un tutorial sobre l’aplicatiu.

El portal també permet la inscripció en el ‘Curs de sensibilització i conceptes bàsics sobre l’aplicació de la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia’. Gratuït i estructurat en tres mòduls –aspectes normatius i del procediment d’aplicació, model de pràctica assistencial per al desplegament a Catalunya i acompanyament i dol–, el curs té una durada de 8 hores lectives.

Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha manifestat la seva satisfacció “perquè el desplegament de la llei de l’eutanàsia tingui en compte la nostra opinió i demandes. Moltes de les peticions recollides en l’enquesta que el departament de Salut va realitzar el passat mes de març, que va reunir les aportacions de 15.000 professionals –més de 10.000, infermeres–, es recullen en aquestes propostes formatives. El final de vida ocupa una part important de la nostra cura infermera i hem de vetllar pel benestar de pacients i famílies en aquest procés. Quan més formades estiguem, millor”.

Cal recordar que el departament de Salut ja va organitzar el passat 16 de juny, un primer webinar sobre el ‘Desplegament de la llei de l’Eutanàsia’ i que es pot visionar al canal youtube ‘SalutGeneralitat’.

Tràmits i gestió

 L’espai web de Canal Salut es completa amb àrees de descàrrega, per a ciutadania i professionals, que permeten obtenir la normativa i formularis de sol·licitud o el Document de Voluntats Anticipades, entre altres.

A més, s’ha habilitat un accés pels professionals de la salut implicats directament en la prestació de l’ajuda per morir que vulguin exercir el dret a l’objecció de consciència, circumstància que hauran de manifestar de forma anticipada inscrivint-se en el ‘Registre de professionals sanitaris objectors de consciència per dur a terme l’ajuda per morir (eutanàsia)’.

 

CANAL SALUT EUTANÀSIA

WEBINAR SALUT EUTANÀSIA

 

Foto © Ariadna Creus i Àngel García / Banc d’Imatges Infermeres