Salut obre l’enquesta de l’estudi exploratori sobre les ‘Competències digitals dels professionals de professions sanitàries de Catalunya’.
L’acció forma part del projecte COMPDIG-Salut, liderat per la Fundació TIC Salut Social en col·laboració amb la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut, la Gerència de Professionals del CatSalut i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
El Fòrum de Diàleg Professional va identificar 17 reptes de present i de futur en el marc del sistema sanitari català. Un dels reptes identificats és la necessitat de millorar les competències digitals dels professionals sanitaris (Repte 4). Amb aquesta finalitat, Salut –en el marc del projecte COMPDIG-Salut– obre l’enquesta ‘Competències digitals dels professionals de professions sanitàries de Catalunya’.
La consulta, de caràcter exploratori, romandrà oberta fins al pròxim 9 de juliol i té com a objectiu identificar les fortaleses i els punts a millorar. La primera part de l’enquesta recull dades de segmentació, mentre que la segona part aborda els coneixements i necessitats en relació amb les TIC en l’entorn sanitari. Finalment, el tercer i últim bloc de l’enquesta és una prova basada en les competències digitals del Nivell 2 (Certificat mitjà) de l’ACTIC.
En opinió d’Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), “aquesta iniciativa arriba en un moment decisiu per al nostre Sistema de Salut. La crisi de la Covid-19 ha precipitat un procés de digitalització que, si bé totes el sabíem pròxim, mai haguéssim imaginat tan necessari. L’e-consulta o els aplicatius de rastreig i d’autodiagnòstic han estat vitals per atendre les necessitats assistencials de la població, sobretot en els mesos més durs de pandèmia. Una realitat que ha vingut per quedar-s’hi, però que es veu altament condicionada pel nostre grau de competència digital i, també, pel dels usuaris i usuàries”. Sobre aquesta nova conjuntura, Martínez puntualitza que “formació i recursos seran imprescindibles per restituir i millorar l’atenció no presencial; però, també, la col·laboració de tothom –professionals i institucions– perquè aquesta transformació es realitzi de forma humanitzada”.
El projecte COMPDIG-Salut està liderat per la Fundació TIC Salut Social en col·laboració amb la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut, la Gerència de Professionals del CatSalut i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.