S’hi presenta l’estudi ‘Nursing Leadership in Long Term Care in Canada and Catalonia’, finançat pel CCIIC, que aborda els factors que intervenen en la construcció d’un lideratge infermer eficient en aquests centres.
Les residències i els centres sociosanitaris han de millorar les dotacions d’infermeres i equiparar els seus sous i el seu reconeixement al d’altres àmbits professionals. Així ho conclou l’estudi Nursing Leadership in Long Term Care in Canada and Catalonia, finançat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Aquest treball es va presentar durant la jornada “Lideratge infermer en centres de llarga estada”, organitzat pel CCIIC i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
La presentació del treball va anar a càrrec de la investigadora de l’Institut de Rehabilitació de Toronto, de la University Health Network, la Dra. Katherine McGilton, i de la professora i investigadora de la Universitat de Lleida, la Dra. Montserrat Gea. La jornada també va comptar amb la participació de la degana del Consell, la Dra. Glòria Jodar, i de l’infermer especialista en Infermeria Geriàtrica i conseller del CCIIC, Miquel Perea. La inauguració de l’acte va anar a càrrec de la vocal de la Junta de Govern Cristina Plou.
Durant la seva intervenció, McGilton i Gea van parlar sobre el repte que suposa per a la professió l’envelliment de la població, associat a malalties cròniques i a la dependència, i la importància d’entendre els factors que condicionen l’exercici professional de les infermeres que treballen en les residències i centres de llarga estada en el context del Canadà i Catalunya. En aquest sentit, les investigadores van destacar la importància que té exercir un lideratge infermer eficient en els centres sociosanitaris i residencials de llarga estada per millorar el benestar de les persones ateses. En aquest sentit, la investigadora canadenca va afirmar que “les infermeres han de liderar l’atenció als centres sociosanitaris de llarga estada” i això passa, entre altres qüestions, per millorar les dotacions d’infermeres en els centres i d’equiparar les seves condicions laborals i professionals amb les de les infermeres que treballen en altres àmbits.
Al final de la jornada, Miquel Perea va parlar sobre la situació de les infermeres que exerceixen en centres sociosanitaris i residencials a Catalunya. L’especialista en infermeria geriàtrica va alertar que “hi ha una crisi d’estat d’ànim a la professió” i va demanar empoderar les infermeres. Perea també va reclamar millorar les condicions laborals i professionals de les infermeres que treballen en aquests centres, equiparant-les a altres àmbits d’exercici. També va voler deixar clar que “només una infermera pot substituir una altra infermera”, fent referència a les propostes d’incorporar altres perfils professionals amb menor nivell de formació a l’àmbit geriàtric per assumir algunes de les competències pròpies de les infermeres.
La Dra. Jodar valora la jornada de manera molt positiva i destaca que “ha servit per fer una radiografia sobre la situació de les infermeres que duen a terme la seva activitat en l’àmbit sociosanitari i residencial i ha aportat solucions que permetin millorar els models de dotació de personal en aquests centres, adaptats a les necessitats de les persones ateses”.
Text i foto © COIB