Reunió del Consell d’Infermeres i l’ASCISAM per alinear estratègies en salut mental

Imprimir aquesta noticia
Els reptes de la salut mental a Catalunya i la situació de les infermeres especialistes, principals eixos de la trobada.

La Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC); va mantenir ahir, 20 d’abril, una reunió amb Maria Montoro, presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeria en Salut Mental (ASCISAM); a la qual també va assistir Anna Bastidas, tresorera de l’entitat.

En l’ordre del dia, l’alineació de les estratègies de la corporació i de l’associació per enfrontar els principals reptes de la salut mental a Catalunya i la de les mateixes infermeres especialistes i expertes en aquest camp.

Jodar i Montoro, que també és membre de la Comissió de Salut Mental del CCIIC, van coincidir en la necessitat que els proveïdors de salut facin efectiva la categoria professional de les infermeres especialistes en els llocs de treball, per poder desplegar tot el potencial i autonomia de les professionals.

També es van abordar qüestions formatives que afecten la capacitat i projecció de les unitats docents per incentivar la formació sanitària especialitzada a Catalunya i disposar de dotacions infermeres especialistes suficients per donar cobertura a una població greument afectada per les malalties de salut mental.

Una pressió assistencial que, tal com van explicar el Consell i l’ASCISAM, té el seu reflex en els creixents nivells d’esgotament físic i emocional que es detecta entre les infermeres de salut mental.

LA SALUT MENTAL, UN REPTE

La situació crítica que es viu a Catalunya va impulsar el Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, una estratègia interdepartamental i intersectorial promoguda pel Govern i de la qual és partícip el Consell d’Infermeres com a membre de la seva taula.

El mateix CCIIC va renovar el passat mes de febrer la Comissió de Salut Mental que, amb la Maria Romeu Labayen (vicepresidenta del COIB) com a coordinadora, ha impulsat la campanya “Salut Mental de 10!” –#SMde10 #InfermeresCCIIC– per difondre i encoratjar les infermeres a assumir els desafiaments des del lideratge professional. Una proposta que es fa des de l’especialitat i l’expertesa, però que vol implicar les professionals de tots els àmbits de la infermeria per garantir una atenció holística a les persones amb trastorn de salut mental.