L’estudi, realitzat per investigadors de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (UCT-ICO) – Universitat de Barcelona (UB) i finançat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i la UB, analitza les transicions tabàquiques en més de 4.000 estudiants.
El Journal of Advanced Nursing ha publicat els resultats de l’estudi de cohort “Transitions in smoking status in nursing students: A prospective longitudinal study” que investiga les transicions en el consum de productes del tabac entre els estudiants del Grau en Infermeria de Catalunya.
L’estudi, realitzat per investigadors de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (UCT-ICO) – Universitat de Barcelona (UB) i finançat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i una beca REDICE18 de la UB, va comptar amb 4.381 alumnes participants en la fase inicial (2015-2016), dels quals es van seleccionar 1.097 (25%) per participar en la fase de seguiment (2018-19).
Segons les 1.085 enquestes realitzades per analitzar la transició, les persones fumadores van disminuir del 29,7% al 23,6%, amb el consegüent increment del nombre d’exfumadores que va passar del 13,1% a 19,4%. Pel que fa als estudiants mai fumadors, la xifra es va mantenir estable concentrant el 57% de la mostra, aproximadament.
Del total de persones fumadores de la fase inicial, un 28,3% va deixar de fumar durant la fase de seguiment, sent els fumadors ocasionals els que van presentar major probabilitat d’abandonament; mentre que el 23,3% dels alumnes exfumadors van recaure, alhora que el 4,6% dels mai fumadors van iniciar-se en el consum de tabac.
D’aquests resultats, els autors de l’estudi conclouen que hi ha una necessitat d’implementar estratègies de prevenció i cessació tabàquica en l’alumnat del Grau en Infermeria, donat el seu rol clau en el control del tabaquisme en el seu futur professional com a infermeres i infermers.
L’article, signat per Kenza Laroussy, Yolanda Castellano, Marcela Fu, Antoni Baena, Ariadna Feliu, Armando Peruga, Mercè Margalef, Jon Aldazabal, Olena Tigova, Jordi Galimany, Montserrat Puig, Carmen Moreno, Albert Bueno, Antonio López, Judith Roca, Judith Saura, Esteve Fernández i Cristina Martínez (coordinadora de la Comissió de Tabaquisme del CCIIC); s’ha publicat aquest mes de març i es pot consultar al portal web o descarregar en PDF.