El Govern anuncia polítiques d’incentius i complements retributius, davant del plenari del Fòrum de Diàleg Professional

Imprimir aquesta noticia
Salut presenta el “Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya”, amb l’objectiu d’ocupar les places de difícil cobertura.
L’increment de 640 places del Grau en Infermeria per al curs 2023-2024 i el desenvolupament progressiu de les especialitats, entre les propostes per millorar la dotació i la situació de les infermeres.

La sessió plenària del Fòrum de Diàleg Professional, celebrada el passat dijous 30 de març, va estar el marc escollit pel conseller de Salut per presentar el “Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya”, dotat amb 40 M€.

La Dra. Glòria Jodar –degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i coordinadora del repte 16 del Fòrum de Diàleg Professional, centrat a a ‘Impulsar les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera’– va assistir a la taula de treball i va valorar positivament que es mantingui la línia encetada l’any passat “amb 640 places més del Grau en Infermeria per al curs vinent perquè, tot i ser encara insuficients i tenir un efecte a mitjà llarg termini, és necessari agilitar la formació per reforçar les dotacions d’infermeres arreu de Catalunya per fer front a les necessitats assistencials i a la jubilació massiva de professionals en els pròxims 5 anys”.

Manel Balcells va anunciar el conjunt d’actuacions que el Departament posarà en marxa amb l’objectiu de captar i retenir talent i que es desenvoluparà en sis grans àmbits:

  • Incentius per a l’ocupació de places de difícil cobertura.

L’acció es començarà a implementar en 6 mesos, preveu complements retributius i, també, incentius d’habitatge, escolarització i mitjà de transport, entre d’altres. La finalitat és facilitar l’arribada de més professionals als centres més allunyats de les grans capitals i també als centres pròxims a zones rurals.

Aquesta nova línia de captació se suma al “Programa d’incentius econòmics per als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d’Infermeria de Salut Mental” que triïn Catalunya que, per segon any consecutiu, ofereix incentius anuals d’entre 5.000 i 9.000 euros, segons l’àrea geogràfica.

  • Increment de les places de Grau i de FSE.

Un total de 640 places més del Grau en Infermeria i 145 pel de Medicina, per al curs 2023-2024. També augmenta l’oferta en Formació Sanitària Especialitzada (FSE) assolint les 58 places en Infermeria (IIR), 86 en Medicina (MIR), 7 en Biologia (BIR), 5 en Psicologia (PIR) i 4 en Farmàcia (FIR).

  • Desenvolupament progressiu de les especialitats infermeres i desplegament de nous rols professionals.

El Plau contempla també l’impuls del desenvolupament progressiu de les infermeres especialistes a Catalunya; així com el desplegament i la consolidació dels nous rols professionals. Així, en els mesos vinents els nous rols que es consolidaran seran els referents de benestar emocional comunitari amb 376 professionals; els dietistes-nutricionistes amb 152; els fisioterapeutes amb 370 i els higienistes dentals amb 365 professionals. Paral·lelament, el Departament desplegarà la figura de l’administratiu sanitari per reduir tràmits burocràtics dels professionals sanitaris.

  • Millora de les condicions laborals dels professionals.

Aquestes passen per la taula creada per harmonitzar les condicions laborals del sistema sanitari públic amb empreses i sindicats; i els acords derivats de la negociació dels dos grans convenis del sector, el del SISCAT i el de l’ICS.

  • Aliances estratègiques entre proveïdors.

L’actuació pretén donar resposta a les necessitats d’atenció amb la creació de serveis d’àmbit territorial (un equip d’especialistes pel territori, independentment del proveïdor pel qual treballin). A la pràctica, aquestes aliances es traduiran amb contractacions mixtes entre hospitals o, bé, entre hospitals i primària perquè els professionals cobreixin més d’un centre.

 

 

Enllaços d’interès

Fòrum de Diàleg Professional

Repte 16. Impulsar les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera