Prescripció Infermera: validada la Guia d’Anticoagulació Oral

Imprimir aquesta noticia
Juntament amb les de Cremades, Diabetis, Hipertensió, Ferides i Ostomies; ja són sis les guies assistencials publicades.

El Ministerio de Sanidad ha publicat la validació de la ‘Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: anticoagulación oral’. El document recull els medicaments que afecten el tractament amb anticoagulants orals (TAO), amb antagonistes de la vitamina K o antivitamina K (AVK), i que tenen per objecte allargar el temps de coagulació, fins a un interval eficaç i segur (rang terapèutic), en què s’eviti l’aparició de trombes sense provocar risc d’hemorràgia.

Tres són els medicaments inclosos: l’acenocumarol, la warfarina i la fitomenadiona; aquesta última en consideració al seu principi actiu, atesa la seva eficàcia, àmplia experiència d’ús i perfil de seguretat, per al tractament de la sobredosificació d’anticoagulants derivats de cumarina.

L’aplicació de la guia assistencial té entre els seus propòsits, “l’optimització” de les competències professionals de les infermeres –en referència a la Prescripció Infermera– i el “desenvolupament d’actuacions de valor”, tals com el seguiment de persones en tractament amb anticoagulants AVK, pràctica habitual de les infermeres tant en atenció primària com en hospitalària; la cura d’aquestes persones, amb l’objectiu últim de capacitar i controlar el procés de la malaltia del pacient. A més, la resolució que valida la guia, reconeix la capacitació col·laborativa de les infermeres per incorporar les intervencions de control de l’INR, al pla de cures individualitzat de la persona; per la qual cosa, el document destaca que “les consultes de les infermeres han d’incorporar en aquest context eines que garanteixin el seguiment protocol·litzat del tractament farmacològic d’aquests pacients en col·laboració amb la resta de professionals de referència”.

Amb aquesta, publicada al BOE del 5 d’agost, ja són sis les guies assistencials: Anticoagulació Oral, Cremades, Diabetis, Hipertensió, Ferides i Ostomies. A més, dues d’elles, Cremades i Ferides, compten amb els corresponents protocols elaborats pel Servei Català de la Salut; de les quals, aquesta última (Ferides), va completar la fase de digitalització del catàleg de medicaments en el Sistema Integrat de Recepta Electrònica (SIRE), el passat mes de juliol.

GUIES I PROTOCOLS

Guia Anticoagulació Oral

Guia Cremades / Protocol Cremades

Guia Hipertensió i Diabetis

Guia Ferides /Protocol Ferides

Ostomies