La publicació està editada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el qual té l’assessorament del Consell d’Infermeres en la “detecció i l’anàlisi de la desinformació relacionada amb la salut, l’atenció sanitària i la vacunació”; i vetlla “per un tractament mediàtic acurat” sobre la funció i les cures que presten les infermeres.
El Palau del Parlament ha acollit avui, 16 de novembre, l’acte commemoratiu del “25è aniversari de la revista Quaderns del CAC”, una publicació que edita el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i amb el qual el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya manté un acord de col·laboració, entorn de la qualitat de la informació de salut.
La benvinguda institucional a l’acte –al qual ha assistit la degana del Consell, la Dra. Glòria Jodar– ha anat a càrrec de Xevi Xirgo i Rosa Maria Llorens, president i vicepresidenta, respectivament, del CAC. A continuació, les directores dels Quaderns del CAC, Amparo Huertas i Sara Suárez, han presentat el número 49 de la revista que du per títol “Universitat i pensament crític: formar en comunicació”, mateix tema que ha centrat la taula rodona celebrada a continuació i en la qual han participat Amalia Creus Quintero, sotsdirectora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya; Enric Marín i Otto, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona; Carles Pont Sorribes, degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; i Miquel Térmens Graells, degà de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona.
Conveni CAC – CCIIC per la qualitat de la informació en salut i sobre les infermeres
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) és l’autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya i té com a finalitat vetllar pel compliment de la normativa aplicable als prestadors de serveis de comunicació audiovisual, tant els públics com els privats.
És aquesta capacitat reguladora del sector la que va motivar l’acord entre el CAC i el CCIIC. Un conveni mitjançant el qual el CAC compta amb l’assessorament del Consell d’Infermeres en la “detecció i l’anàlisi de la desinformació relacionada amb la salut, l’atenció sanitària” i, de forma molt concreta i arran de la covid-19, amb “la vacunació”. Així mateix, el CAC es compromet a “vetllar per un tractament mediàtic acurat” sobre la funció i els serveis que presten les infermeres. Arran de l’acord, s’han elaborat i difós diferents materials didàctics que fomenten l’esperit crític de la ciutadania envers els continguts audiovisuals relacionats amb la salut, l’atenció sanitària i les vacunes.
Tot i que el conveni es va formalitzar el 2021, la col·laboració entre el CAC i el Consell d’Infermeres data de molt abans i, per exemple, el 2019 el CCIIC ja va participar en la sessió de presentació de les ‘Recomanacions per a una publicitat igualitària’, coorganitzada pel CAC, l’Institut Català de les Dones i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, on el Consell va participar en el torn obert de paraules, posant la lupa a la representació sexista i hipersexualitzada de la infermera en el món de la publicitat i la comunicació i la necessitat que els mitjans públics regulin i s’oposin a l’emissió d’aquest tipus d’anuncis.
Revista ‘Quaderns del CAC’
Quaderns del CAC és una publicació científica de comunicació adreçada al sector audiovisual i editada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Pretén ser una plataforma d’aproximació al camp de la comunicació i cultura audiovisuals des de diferents perspectives disciplinàries, i amb una atenció particular a la recerca europea i internacional. Revista electrònica d’accés obert i periodicitat anual que s’edita en català, castellà i anglès.
Foto © CAC