El 44,6% dels inicis de tractament per addiccions a Catalunya el 2022, han estat per l’alcohol

Imprimir aquesta noticia
Fins al 19 de novembre de 2023: 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol amb el lema ‘Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol’.

El 44,6% dels inicis de tractament per addiccions a Catalunya el 2022 van ser causats per l’alcohol; substància responsable d’1 de cada 4 morts entre els joves de 20 a 24 anys a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Per això, amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra cada 15 de novembre, la Generalitat ha impulsat el dret de les persones a disposar d’informació veraç en relació amb els riscos i la salut. No existeix un nivell de consum segur d’alcohol i no consumir-ne és l’únic que n’evita els efectes nocius.

A més, fins al 19 de novembre, es promou la 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol amb el lema Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol’.

L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida

  • El 7,5% de les persones d’entre 15 i 64 anys en beuen cada dia.
  • El 21,5% dels joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana.
  • L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Catalunya. Concretament, l’any 2022, el 44,6% d’inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol.
  • Més de la meitat de les urgències hospitalàries del 2022 per consum de substàncies van estar relacionades amb l’alcohol.
  • El 27% dels conductors morts en accidents de trànsit van beure alcohol.
  • Hi ha evidències que el consum de qualsevol tipus de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones.

Reduir el consum d’alcohol a Catalunya

En el marc del Programa Beveu Menys, la Generalitat treballa per facilitar des dels centres d’atenció primària (CAP) l’accés al cribratge del consum de risc d’alcohol. Aquesta iniciativa ha permès la formació de 9.000 professionals.

Des de l’atenció primària també s’impulsa la participació de tots els CAP en la XIII Setmana del cribratge d’alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos i la importància de reduir-ne el consum.

Aquest 2023 s’ha implementat una experiència pilot a l’Alt Pirineu i Aran amb l’objectiu de reduir els problemes relacionats amb el consum d’alcohol entre la població menor d’edat, a partir de la detecció precoç i la intervenció breu dels serveis de salut. S’han mobilitzat 163 professionals i s’han pogut cribar 299 joves.

També estan en marxa programes informatius en l’àmbit de l’oci nocturn i en l’àmbit educatiu com la proposta per als centres de secundària “Què en saps de l’alcohol?, que té per objectiu sensibilitzar l’alumnat dels riscos de l’alcohol.

 

+info Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol 2023