L’OMS recull el testimoni d’infermeres catalanes i analitza el caràcter inclusiu de la campanya de vacunació contra la covid-19 del Departament de Salut

Imprimir aquesta noticia

L’elaboració de mapes geogràfics de la taxa de vacunació i la seva correlació en funció dels determinants socials de la salut, eines estratègiques per a l’adaptació dels protocols i l’accés equitatiu a la vacuna de tots els grups diana de població.

Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres, destaca “el lideratge de les infermeres catalanes en la campanya de vacunació contra la Covid-19” i demana que “es posi en valor l’expertesa i la innovació infermeres, com a valor afegit de les polítiques de salut”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recull, aquest mes de juliol, els testimonis del Departament de Salut i d’infermeres de les diferents regions sanitàries, entorn de la campanya de vacunació contra la covid-19 a Catalunya.

Tal com explica en el seu article ‘Catalonia ensures COVID-19 vaccine interventions leave no community behind’ (Catalunya assegura que les intervencions de la vacuna contra la covid-19 no deixen cap comunitat enrere) del passat 4 de juliol, l’OMS es fa ressò de l’ampli ventall d’intervencions a mida escomeses per les autoritats i professionals per englobar tota la diversitat demogràfica de Catalunya.

L’article relata com el mapa geogràfic de les taxes d’immunització elaborat pel Departament de Salut va identificar cobertures vacunals baixes en les àrees socialment més desfavorides, l’anàlisi de les quals, en funció de determinants socials que afecten l’accés o l’acceptació de la vacuna, va endegar l’estratègia per escometre intervencions més específiques per garantir l’accés equitatiu a la vacuna de tots els grups diana de població. Uns protocols ‘a mida’ en els que la relació de confiança va ser un actiu imprescindible.

L’adaptació de la vacunació, sota la direcció del Departament de Salut, a la situació de sensellarisme que pateixen moltes persones, a les particularitats culturals de les ètnies que conviuen a Catalunya, a les creences de les diferents comunitats religioses o a la mobilitat laboral de determinats col·lectius; va comptar amb la col·laboració de les diferents organitzacions no governamentals que treballen de forma quotidiana amb aquests grups de població i, per descomptat, amb la de les mateixes persones que integren la comunitat, la de tots els professionals de la salut i la de les administracions locals.

Sobre el rol concret de les infermeres en l’esmentada campanya de vacunació, Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres, ha destacat “el lideratge de les infermeres catalanes en la campanya de vacunació contra la Covid-19” i ha demanat que “es posi en valor l’expertesa i la innovació infermeres, com a valor afegit de les polítiques de salut”.

Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de Catalunya; Ana Marchal Torralbo, infermera de la regió sanitària metropolitana de Barcelona; i Eloïsa Setó Gort, infermera rural de la regió sanitària de Lleida; relaten algunes de les iniciatives dissenyades, en l’article de l’OMS que es pot llegir en obert a la seva pàgina web.

 

Llegiu a: ‘Catalonia ensures COVID-19 vaccine interventions leave no community behind’