“Les infermeres no som les germanes petites de la Salut”

Imprimir aquesta noticia
El ‘Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad’ rescindeix a tres –Medicina i ciències biomèdiques, Veterinària i Especialitats de la Salut– els Àmbits de Coneixement als quals es podran inscriure els títols universitaris oficials de Grau i de Màster.
El Consell d’Infermeres de Catalunya alerta sobre la nova categorització que menysté la Infermeria que passaria a disciplina menor i, junt amb altres professions sanitàries, quedaria inclosa al “calaix de sastre” d’Especialitats de la Salut.

 

Al Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) no ha agradat la reorganització plantejada pel Ministerio de Universidades que, en el seu ‘Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad’, eclipsa la Infermeria que no apareix com a tal en la relació dels Àmbits de Coneixement als quals es podran inscriure els títols universitaris oficials de Grau i de Màster, “relegada al calaix de sastre d’Especialitats de la Salut”, segons denuncia Estrella Martínez, degana del Consell.

I és que l’esborrany sotmès a exposició pública, elimina l’ordenació actual estructurada en cinc branques –Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències socials i jurídiques i Enginyeria i Arquitectura– establint 28 àmbits de coneixement.

“Una decisió nefasta a curt, mitjà i llarg termini per a la nostra professió. Les infermeres no som les germanes petites de la salut i aquesta consideració de disciplina menor és un pas enrere que trasllada la Infermeria més moderna, més científica i més autònoma que ha existit, al segle passat”, explica Martínez.

El Consell lamenta que el projecte legislatiu, a més de no resoldre qüestions bàsiques i encara per desenvolupar que afecten la formació dels estudiants del Grau d’Infermeria, agreugi qüestions cabdals com ara la producció de coneixement o l’atractivitat dels estudis. Sobre això, la degana de les infermeres i infermers catalans alerta que “si aquesta norma tira endavant”, les conseqüències traspassaran l’àmbit universitari i “faran molt de mal a la nostra societat. Anys reclamant més places i més promocions d’infermeres perquè, si la situació assistencial ja era insostenible, ara ha esdevingut ‘dramàtica’ durant la pandèmia”.

Per últim, Estrella Martínez aposta per “una acció coordinada de totes les organitzacions infermeres”, a tots els nivells professionals i àmbits territorials. “Cal estar alerta perquè aquest decret podria fer trontollar la qualitat formativa, derivada de la infradotació dels recursos propis dels estudis de Grau d’Infermeria; cronificar la precarietat laboral de les noves generacions; o alentir el desenvolupament de les especialitats infermeres i el reconeixement de la categoria professional Al que tantes portes ens barra”, conclou.

Foto © Ariadna Creus i Àngel García / Banc d’Imatges Infermeres

PORTAL INFORMATIU EXPOSICIÓ PÚBLICA Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad