L’atenció a la gent gran, eix de la I Jornada del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya

Imprimir aquesta noticia
La sessió de treball ha tingut per objectiu avançar en l’estratègia de benestar emocional i millora de l’atenció del trastorn mental de les persones de més edat.
A la jornada han assistit la degana Glòria Jodar i la coordinadora de la Comissió de Salut Mental i vicepresidenta del COIB, Maria Romeu, en representació del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

El Palau Macaya de Barcelona ha estat l’escenari escollit avui, 28 de febrer, per a la I Jornada de Treball Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya (PNSMC), que s’ha desenvolupat entorn del lema “La gent gran i la salut mental: aportacions per una Estratègia Nacional”.

La sessió s’ha obert amb la benvinguda de Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona; i de Magda Casamitjana, directora del PNSMC. Tot seguit, Mitjana i Àlex Marieges –infermer especialista i membre del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions de Catalunya– han exposat el procés de construcció, objectius, eines i els procediments del Pacte als assistents.

Estructurada en dos blocs de discussió, la jornada ha prosseguit amb el debat “Famílies, comunitats, barris i pobles educadors”, en el qual han participat la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar; i la coordinadora de la Comissió de Salut Mental del Consell i vicepresidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Maria Romeu. Coordinada per Àlex Marieges i per la responsable del Pla Integral d’Atenció a les Persones amb Trastorn Mental i Addiccions del Departament de Salut, Esther Rovira; la taula ha tractat aspectes vinculats al benestar emocional de les persones grans, com ara el manteniment de la salut i de la identitat o l’impacte que les situacions de soledat no desitjada tenen en aquest col·lectiu.

El segon dels debats, ha estat dedicat a “La xarxa pública al servei de la gent gran amb problemes de salut mental” i s’ha centrat en les tècniques i protocols de detecció i prevenció a emprar des dels serveis d’atenció a la gent gran. El deteriorament cognitiu, els trastorns mentals i, també, la seva connexió amb la discapacitat o el risc autolític en persones grans han estat els principals temes abordats en un diàleg que ha coordinat Marta Coromina.

Els participants en la jornada també han pogut conèixer una de les iniciatives que s’estan duent a terme a Europa, a través de la conferència del Dr. Jordi Serra-Mestres, en relació amb “L’estructura dels serveis psicogeriàtrics a Anglaterra i les reformes que s’estan portant a terme en aquests moments”.

La sessió ha clos amb un resum coral dels diàlegs i principals conclusions de la sessió de treball, a càrrec de Magda Casamitjana, Àlex Marieges, Marta Coromina, Manel Sànchez, Esther Rovira i Emilio Rojo.

 

SALUT MENTAL DE 10!

El CCIIC és membre de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya des de la seva creació el passat mes de juny, amb l’objectiu d’exercir un impuls i lideratge de l’abordatge integral de les polítiques en l’àmbit de l’esmentada salut mental. Amb un compromís actiu, la Comissió d’Infermeria en Salut Mental del Consell endega aquest mes de març, la campanya “Salut Mental de 10!”, per difondre i encoratjar les infermeres a assumir els desafiaments des del lideratge professional en aquest camp.

Sota els hashtags #SMde10 #CCIIC, es proposen deu reptes, un per setmana i amb el corresponent membre de la Comissió com a referent. L’objectiu de la campanya és obrir un canal de comunicació entre el Consell i les infermeres i infermers especialistes que exerceixen en serveis i unitats, específics o multidisciplinaris, de salut mental (o amb aquelles altres infermeres que hi estan interessades), per establir sinergies.

Els reptes es publicaran a partir de la primera setmana de març i es podran fer consultes enviant un missatge a l’adreça electrònica salutmental@infermeres.cat.

 

Fotos © CCIIC