FAQS Suspensió cautelar de la vacunació amb Oxford/AstraZeneca

Imprimir aquesta noticia

CANAL SALUT INFORMA

Seguint les recomanacions del Ministerio de Sanidad i en sintonia amb les decisions preses en el Consell Interterritorial de Salut, /Salut atura, de manera momentània, la vacunació amb d’Oxford/AstraZeneca.

La decisió durarà quinze dies a l’espera que l’Agència Europea de Medicaments es pronunciï en relació amb un nombre indeterminat de trombosis registrades en els diferents països on s’administra la vacuna d’Oxford/AstraZeneca.

 

Per què s’ha suspès la vacunació amb vacuna d’AstraZeneca?

Perquè en els darrers dies s’han rebut algunes notificacions de trombosis venoses cerebrals en persones vacunades que és necessari estudiar més a fons, ja que són molt poc freqüents en població general.

S’estima que més de 17 milions de persones han rebut aquesta vacuna a la Unió Europea i el Regne Unit i el nombre de casos és molt baix.

A la Unió Europea s’han administrat almenys 6 milions de dosi i s’han notificat 11 casos. Pel que fa a Espanya, segons l’informe d’activitat del 15 de març, s’han administrat 939.534 dosis de la vacuna d’AstraZeneca, havent-se notificat fins al moment només un cas en aquesta situació. El que representa el 0,00011% de les persones vacunades amb aquesta vacuna.

Aquests casos han aparegut en les setmanes posteriors a l’administració de la vacuna, però això no vol dir que hi hagi una relació causal. L’Agència Europea del Medicament els està estudiant en profunditat per veure si hi ha una relació causa-efecte.

 

Hi ha un lot defectuós d’AstraZeneca?

En un principi es va suspendre un lot de la vacuna en alguns països, però donat que no s’ha trobat una relació concreta amb un d’ells, s’ha considerat prudent suspendre a partir de demà dimarts dia 16 de març i durant dues setmanes la vacunació amb qualsevol lot d’AstraZeneca.

 

Quants dies he d’estar atent si m’he vacunat amb una d’aquestes vacunes?

Les reaccions adverses amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderades, són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap d’uns dies després de la vacunació. Un dels símptomes més habituals és el mal de cap. Malgrat això, si has estat vacunat als darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

 

Quin risc tinc si m’he posat aquesta vacuna?

No s’ha establert una  relació de  causa/efecte directe ara mateix amb els episodis de trombosis  detectats a Europa fins al moment. S’està estudiant per l’Agència Europea del Medicament.  Els casos descrits de relació temporal són 11 sobre 6 milions de vacunes administrades.

 

Tinc efectes secundaris, on he d’anar?

Has de consultar al 061 o al centre d’atenció primària. Si es tracta d’un efecte greu, pots dirigir-te a un centre d’urgències. Si has estat vacunat els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

 

No tinc efectes secundaris, m’han de fer un seguiment?

No, no cal. S’han vacunat més de 17 milions de persones amb vacuna d’AstraZeneca i ha mostrat una gran efectivitat per evitar casos greus de la malaltia.

 

Si he de posar-me la vacuna, què haig de fer?

Durant els vinents 15 dies la vacunació està aturada de manera preventiva  a l’espera de la valoració de l’Agència Europea del Medicament dels casos de trombosis observats. Les dades mostren que és una vacuna amb gran efectivitat per prevenir casos greus de COVID-19. Més de 17 milions de persones s’han posat la vacuna a escala mundial.

 

Estic programat per la primera dosi amb AstraZeneca. Què faig?

Totes les cites programades amb AstraZeneca estan cancel·lades. Ara per ara, la vacunació de les persones que estaven programades amb AstraZeneca està aturada durant quinze dies a tot l’Estat.

Anirem informant de les decisions que es prenguin.

Cal esperar a rebre un nou SMS amb les instruccions de represa de la vacunació.

 

No estic programat però sóc d’un col·lectiu prioritzat per vacunar-se amb AstraZeneca . Què passarà? Hauré d’esperar o em posaran una altra vacuna?

Ara per ara, la vacunació de les persones que estaven programades amb AstraZeneca està aturada durant quinze dies.

Anirem informant de les decisions que es prenguin.

Dona’t d’alta a La Meva Salut i comprova que el teu mòbil està correctament reportat a les dades administratives. Rebràs un SMS amb les instruccions de la vacunació.

 

Estic vacunat amb la 1a dosi AstraZeneca . Què passa amb la segona?

La segona dosi de la vacuna AstraZeneca es posa al cap de 12 setmanes de la primera. Hi ha temps perquè l’Agència Europea del Medicament hagi elaborat el seu informe i s’hagi pres una decisió sobre quina és la millor actitud a prendre.

Anirem informant de les decisions preses.

 

M’he posat les 2 dosis d’AstraZeneca. De moment no he tingut símptomes. He d’estar preocupat? Puc tenir reaccions adverses?

Les dades mostren que és una vacuna amb gran efectivitat per prevenir casos greus de COVID19. Més de 17 milions de persones s’han posat la vacuna a escala mundial.

 

M’he posat la 1a/2a dosi de la vacuna AstraZeneca i tinc símptomes. Què he de fer?

Les reaccions adverses amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderades, són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap d’uns dies després de la vacunació. Un dels símptomes habituals és el mal de cap. Si has estat vacunat els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

 

Font (16/3/21): https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/vacunacio-astrazeneca/