Íngrid Roca: “El ‘know-how’ de la infermeria ha de liderar el nou model assistencial dels centres residencials”

Imprimir aquesta noticia

(Actualitzada 17/3/21)

El Programa ‘de Boca a Orella’ de Ràdio4-RNE, va celebrar una tertúlia sobre “Les residències d’avis: s’ha de reformular el model?”, amb la participació del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) va participar aquest dimarts, 16 de març, en una tertúlia radiofònica sobre el model residencial a Ràdio 4 – RNE, de la mà de la infermera Íngrid Roca Burgueño. El programa ‘de Boca a Orella’ dirigit per Sílvia Tarragona va pdebatre sobre “Les residències d’avis: s’ha de reformular el model?”, amb les aportacions d’un grup d’especialistes de diferents àmbits.

Íngrid Roca, abans de la seva intervenció, va posar l’accent en la necessitat d’aprofitar el know-how de la infermeria per transformar el model residencial català. Segons la representant del CCIIC, “l’experiència demostra que ja no estem tan soles en el discurs i que el coneixement adquirit durant aquesta pandèmia ens situa en un nou paradigma pel que fa a la integració sanitària i social dels centres residencials. El pla d’atenció haurà d’estar liderat, necessàriament, per les infermeres i ha de garantir el continuum assistencial com a objectiu estratègic”.

 

“És necessari debatre i reflexionar sobre la promoció de l’autonomia i la dignitat de les persones ateses i, per tant, cal treballar un model més centrat en les persones en què la infermeria té un paper clau. Les bases conceptuals han de ser traslladades a la pràctica i cal tenir en compte els desitjos i preferències de la persona atesa, treballant de manera individualitzada i consensuant plans de cures coparticipats“.

 

En aquesta conjuntura de crisi sanitària de la Covid-19, Íngrid Roca va voler llançar un missatge positiu perquè “la lluita de les infermeres en aquesta pandèmia ens ha enfortit com a col·lectiu i ha servit per visibilitzar el paper rellevant de figures dels centres residencials, com és la del Responsable Higiènic Sanitari (RHS), que han liderat la coordinació amb l’Atenció Primària i amb els referents de Salut Pública per fer front a totes les indicacions i normatives canviants a mesura que es generava evidència”.

En la tertúlia també va participar una altra infermera, Diana González de la Fundació Consorts Guasch; així com amb altres professionals com Mercè Civil, treballadora social; Jordi Beltran, filòsof i col·laborador del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya i impulsor dels premis de filosofia Arnau de Vilanova; Aina Plaza, directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat de la Generalitat de Catalunya; i Vicente Rodríguez, geògraf i investigador del Grupo de Investigación de Envejecimiento (GIE-CSIC).

La infermera Íngrid Roca és nascuda a Móra d’Ebre, on actualment exerceix com a directora d’Infermeria de l’Hospital Comarcal de la localitat i la seva experiència abasta més de 20 anys en els sectors sanitaris i social, així com en els àmbits de la gestió, la consultoria, la formació i la capacitació d’equips des del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Fins al febrer d’aquest mateix any i com a delegada territorial de Salut, Roca ha coordinat l’Atenció durant la Covid-19 a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

Podeu escoltar la tertúlia ‘de Boca a Orella’ a: https://www.rtve.es/m/alacarta/audios/de-boca-a-orella/boca-orella-latencio-cura-gent-gran/5819852/