Estrella Martínez: “El millor reconeixement a les infermeres és passar a categoria A1”

Imprimir aquesta noticia
La degana del CCIIC, a ‘La nit dels Ignorants 3.0’ de Catalunya Ràdio

La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Estrella Martínez, ha manifestat que el millor reconeixement que es pot fer a les infermeres pel seu treball durant la pandèmia és “passar a categoria A1”, ja que “hi ha un reconeixement acadèmic, perquè es va passar de Diplomatura a Grau; però, en l’àmbit laboral, continuem sent un nivell A2 i, per tant, a nivell salarial cobrem menys que la resta de graus. A més, això fa que no puguem accedir a cap càrrec de gestió i lideratge d’administració”.

Així ho ha declarat avui al programa ‘La nit dels ignorants 3.0’ de Catalunya Ràdio on ha manifestat que l’altra necessitat primordial és la de millorar les ràtios infermera-pacient que hi ha en l’àmbit hospitalari i, sobretot, en l’àmbit sociosanitari perquè “són moltíssims pacients els que atenem i molt poques infermeres i ja està més que demostrat que a més infermeres menys mortalitat i morbilitat”, ha dit.

Martínez ha assenyalat que és cert que s’ha reconegut la feina feta pel col·lectiu infermer durant la pandèmia i que aquest agraïment s’ha realitzat de manera individual, a través dels pacients que s’estaven atenent, i també a nivell de direccions, col·legis o conselleria. Tot i això, “falta implementar aquest reconeixement amb mesures, sobretot laborals i professionals”.

“Amb la pandèmia s’han millorat algunes coses com la contractació de més personal, hi ha un pla d’enfortiment de l’Atenció Primària pel tema de la vacunació i les PCR, i a nivell d’hospital s’ha contractat més gent. On hi ha un problema realment greu és en l’àmbit sociosanitari sobretot per la diferència que hi ha tant de càrregues laborals i diferències professionals en els diferents àmbits de la infermeria”, ha explicat Martínez, que pensa que “s’ha de treballar en un conveni únic que tingui en compte les càrregues laborals i on les infermeres tinguin uns sous i complements similars en tots els àmbits”.

Pel que fa a l’esforç de les infermeres en la situació actual de la pandèmia, la degana ha assenyalat que “tot i que entren menys pacients als hospitals, aquests ho fan amb més gravetat i la sortida de les UCI continua sent molt lenta. Per tant, el patiment hi és perquè encara no s’ha pogut descansar. A més, estem en plena campanya de vacunació i moltes infermeres fan jornades dobles”, ha declarat.

De cara a les vacances d’estiu, Martínez ha dit que “serà complicat cobrir les vacances perquè les professionals que es contractaven només per campanyes d’estiu han treballat durant tota la pandèmia i moltes ja s’han quedat i, per tant, no hi ha gaire recanvi”.

Finalment, la degana del CCIIC ha demanat a la nova Conselleria de Salut que tingui en compte les infermeres, també dins el seu equip, perquè “per a liderar les cures infermeres es necessita una direcció de cures i és essencial estar dins dels equips directius per fer-ho”, ha manifestat.

(Foto © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)

 

Escoltar LA NIT DELS IGNORANTS 3/6/2021