El projecte infermer sobre l’eficàcia del programa d’exercicis d’Otago en persones grans no institucionalitzades per disminuir el risc de caigudes s’incorpora al portal Catalanurses.cat

Imprimir aquesta noticia

El projecte Catalanurses impulsat des del Consell continua en creixement. La plataforma, ideada per difondre les aportacions de les infermeres catalanes a través de projectes o iniciatives desenvolupades des dels àmbits assistencial, de gestió, recerca i docència, ha incorporat un nou projecte de la demarcació de Lleida.

 

Les caigudes són la primera causa de lesions en persones a partir dels 65 anys i també són un marcador de fragilitat. “Eficàcia del programa d’exercicis d’Otago aplicat de forma grupal en persones grans no institucionalitzades per disminuir la probabilitat de caigudes” és un projecte coordinat per Investén-ISCiii que s’ha dut a terme al Centre d’Atenció Primària Onze de setembre de Lleida i també de forma simultània a 19 centres de salut espanyols.

 

L’objectiu principal del programa és comparar la incidència de caigudes de persones entre 65 i 80 anys que formen part de la comunitat i segueixen el programa d’exercicis Otago (OEP) aplicat de manera grupal versus individual. El programa d’Otago inclou exercicis de força i equilibri i s’aplica de forma progressiva i les instructores del qual són majoritàriament infermeres d’atenció primària, encarregades de realitzar la supervisió, l’entrenament i el seguiment durant un període d’un any de les persones que hi participen.

 

El programa ha permès assolir fites a mesura que s’ha anat implementant, entre elles, millorar la formació en prevenció de caigudes dels professionals del centre, disposar de material addicional per continuar fent intervencions en aquest camp millorant així l’atenció als usuaris i paral·lelament obrir una línia de recerca pròpia que permeti seguir generant evidència en la implantació de programes de prevenció de caigudes a la comunitat.

 

Al llarg de l’any s’aniran incorporant nous projectes a Catalanurses que es poden consultar en català, castellà i anglès gràcies a la dimensió internacional de la plataforma.

 

 

Accedeix al contingut de la fitxa.