El Consell participa en la jornada de l’ACICI i demana que s’apliquin les lliçons apreses durant la covid-19, al control d’infeccions

Imprimir aquesta noticia
La degana del CCIIC, Estrella Martínez, i la presidenta del COIB, Paola Galbany, participen en la inauguració de la X Jornada Catalana ACICI – VIII Jornada Nacional de l’ACICI que se celebra avui a Barcelona.

El “Control de les infeccions als diferents nivells assistencials”, centra la X Jornada Catalana ACICI i VIII Jornada Nacional de l’ACICI –Associació Catalana Interdisciplinària de Control de la Infecció– que se celebra avui, divendres 27 de maig, a la casa de la Convalescència de Barcelona.

Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), ha participat en la taula inaugural presidida per Roser Ferrer, presidenta d’ACICI, i que també ha comptat amb la presència de Paola Galbany, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Gemma Craywinckel, directora del Servei Cat Salut, i Eugènia Masip, directora d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La representant de les infermeres catalanes ha felicitat l’ACICI pel programa i ha destacat que “la seguretat dels nostres pacients en qualsevol dels nivells assistencials ha de ser sempre el nostre objectiu de referència, tal com ho són les cures i la sanació”.

Martínez ha posat el focus en “el grau de vulnerabilitat de les persones que atenem” i ha fet menció dels reptes que suposen els “alts índexs de cronicitat a l’Atenció Primària, la criticitat que presenten els pacients de l’àmbit hospitalari i, és clar, l’especial atenció que mereixen les persones grans o dependents institucionalitzades en el nostre sistema sociosanitari i que tant han patit durant la pandèmia, obliguen a una reflexió sense dilació”.

Tot i la conjuntura, la degana del Consell d’Infermeres ha traslladat un missatge positiu, perquè “la crisi sanitària de la covid-19 ha deixat seqüeles físiques i emocionals entre els professionals sanitaris, però també un aprenentatge del qual podem extreure nombroses lliçons”. Martínez afirma que ara disposen de “nombroses evidències sobre l’eficiència dels protocols i les mesures de prevenció i seguretat en l’àmbit assistencial, que hem de recopilar i instrumentalitzar per millorar el nostre sistema sanitari”. Una actuació que “ha d’anar un pas més enllà i traslladar tot aquest coneixement a altres àmbits de la vida com són les escoles, els centres de treball o els espais socioculturals, transferint tot aquest coneixement adquirit mitjançant polítiques de promoció de la salut”, ha dit.

La conferència inaugural de l’investigador australià Philip Russo, professor i director del Departament d’Infermeria de la Cabrini Monash University i expresident de l’Australian College for Infection Prevention and Control (ACIPC); dóna pas a tres taules rodones, que debatran sobre el control d’infeccions en els diferents àmbits d’atenció –primària, sociosanitària i hospitalària– i una quarta que, ja a la tarda i sota el nom de ‘Miscel·lània’, abastarà altres entorns sensibles per al control d’infeccions.

La jornada de l’ACICI seguirà amb el lliurament de guardons de l’associació i presentarà les conclusions de la jornada, tot just abans de la conferència de clausura, prevista a les 17 hores, i que tindrà com a ponent Adelaida Zabalegui; representant europea i membre de la Junta Directiva de Nursing Now, membre de la Junta Directiva de l’Acadèmia Europea de Ciències de la Infermeria, vicedirectora de l’Hospital Clínic d’Infermeria de Barcelona.