El Consell d’Infermeres destaca el SEM Catalunya com a model d’èxit

Imprimir aquesta noticia
La degana Estrella Martínez i les presidentes Paola Galbany (COIB), Mercè Porté (COILL) i Lluïsa Brull (CODITA), visiten la seu central del Sistema d’Emergències Mèdiques del Servei Català de la Salut que ocupa més de 4.000 professionals, molts d’ells infermeres.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) del Servei Català de la Salut és un servei clau per a la intervenció més immediata en salut i vital per al bon funcionament de la resta de nivells assistencials, però sobretot per a les persones usuàries que necessiten una resposta ràpida.

Sota la gerència de Jaume Estany, el SEM estructura la seva cartera de serveis en tres àmbits d’actuació: l’atenció extrahospitalària d’emergències mèdiques, el servei d’atenció telemàtica 061 Salut Respon i el Transport Sanitari No Urgent (TSNU) de persones malaltes o accidentades que, per impossibilitat física o altres causes exclusivament clíniques, no es poden desplaçar amb transport ordinari per rebre l’assistència sanitària necessària.

L’essencialitat i particularitat d’aquest àmbit sanitari ha motivat avui, 15 de juny, la visita de la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Estrella Martínez; i de tres de les presidentes dels col·legis territorials –Paola Galbany (COIB), Mercè Porté (COILL) i Lluïsa Brull (CODITA)– a la seu central del SEM, a l’Hospitalet de Llobregat.

Yolanda Ferreres, directora d’Infermeria del Sistema d’Emergències Mèdiques, les hi ha fet una presentació de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) que dirigeix Joan Torras i que disposa de quatre sales operatives territorials al mateix Hospitalet de Llobregat i a les poblacions de Reus i Barcelona. La CECOS rep i gestiona la demanda d’assistència sanitària, les 24 hores del dia i cada dia de l’any, per tal de poder donar una resposta adequada a la consulta realitzada, sigui mitjançant la consultoria sanitària o gestionant els recursos d’atenció a les emergències. La complexitat que presenta aquest perfil assistencial “suposa un nivell de coneixements i de desplegament de competències excepcional, tant per la seva diversitat com per la ‘intensitat’ que suposa l’atenció urgent”, ha explicat Estrella Martínez.

Ja el 2018, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC Núm. 7733 – 24.10.2018) publicava l’anunci de l’aprovació de les Directrius per a l’exercici de les actuacions infermeres en l’atenció a les urgències i emergències de l’àmbit prehospitalariper part del Consell d’Infermeres.

Sobre aquestes directrius i l’exigència de servei que implica la urgència prehospitalària, la degana ha agraït que “a l’espera d’una regulació, les infermeres i infermers catalans mantenen el seu compromís i intensifiquen la seva formació en el camp de les Urgències i Emergències, dia rere dia”.

Degana i presidentes també han remarcat “el lideratge infermer en molts dels projectes que tutela el SEM, on les infermeres són peça clau dels equips multidisciplinaris que ostenten uns índexs de gestió i resolució de casos excel·lents”. En l’actualitat, el SEM desenvolupa diferents projectes innovadors, molts d’ells d’acord amb una línia estratègica ben definida, la de millorar la comunicació per avançar en el procés d’atenció i cura de les persones. Per aconseguir-ho, el Servei d’Emergències treballa en tres dimensions paral·leles: la comunicació entre professionals implicats en el circuit, la comunicació entre ‘objectes’ (com per exemple la coordinació de les ambulàncies amb els semàfors i els vehicles de l’entorn) o la comunicació amb el mateix sistema de salut (promovent el treball en xarxa per augmentar la qualitat assistencial que reben els usuaris/es). Una estratègia que “col·loca el pacient en el centre de l’atenció de salut”, han destacat les infermeres.

Amb més de 4.000 professionals adscrits, el SEM disposa de 7 bases territorials amb recursos propis a les regions sanitàries de l’Alt Pirineu, Barcelona, Camp de Taragona, Catalunya Central, Girona, Lleida, i Terres de l’Ebre; dotades amb diferents recursos que van des dels helicòpters medicalitzats en zones més perifèriques, a les unitats de Suport Vital (SVB / SVA) i els vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR); dotacions assignades en funció de les necessitats de cada zona.

Estrella Martínez i les presidentes dels col·legis han pogut accedir també a la sala operativa del servei ‘061 Salut Respon’ que coordina Núria Torres. El 061 ofereix tota mena de serveis generals i especialitzats, accessibles també des de l’App, per via telemàtica: trucada, videotrucada –per a l’atenció en llengua de signes de les persones sordes– o xat. El servei utilitza també sistemes de localització i rastreig per enviar les dades de salut de la persona afectada i cercar els centres i equipaments sanitaris més pròxims per garantir l’atenció immediata. Una cartera de serveis tan extensa que abasta també la prevenció i la promoció de la salut que ofereix consells, informació sobre els calendaris vacunals o, fins i tot, divulga tècniques de primers auxilis, entre moltes altres coses.

El Consell d’Infermeres no ha volgut tancar la visita sense destacar el rol dels professionals del SEM durant la pandèmia i els mesos de confinament més estricte del 2020, quan “la CESCOS va haver de donar resposta a prop de 4 milions de consultes i peticions, un increment del 60% respecte de l’any anterior. Més d’un milió de recursos mobilitzats i la implementació de nous serveis com el de suport emocional o l’assumpció de les tasques de logística i distribució de material sanitari en una situació de pandèmia, parlen per si sols de la capacitat operativa i de resiliència del SEM”.

 

Fotografia ©SEM