L’Atenció Primària concentra el 60% de les sol·licituds d’eutanàsia

Imprimir aquesta noticia
Primer any del desplegament de la Llei amb 137 sol·licituds per rebre l’ajut a morir, principalment de pacients amb malalties neurològiques, oncològiques i de multimorbiditat.
El temps mitjà de resolució de la sol·licitud és de 47 dies.

Quan fa poc més d’un any de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica de regulació de l’Eutanàsia, el 25 de juny de 2021, el Departament de Salut en fa balanç positiu, tal com explicava el conseller Josep Maria Argimon que subratllava la “molt bona resposta que el sistema ha donat al desplegament” i assenyalava que “l’eutanàsia és un pas endavant en una societat catalana que té una llarga tradició de respectar el dret a morir dignament”.

Així ho va manifestar el passat divendres, 17 de juny, durant una roda de premsa que va comptar amb la presència de la secretària general del Departament, Meritxell Masó; de la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo; i del president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC), Albert Tuca.

Meritxell Masó, que va remarcar que “el bon desplegament ha estat possible gràcies a la implicació dels professionals sanitaris, així com a les persones que s’han acollit a la prestació i als seus familiars”, va facilitar les primeres dades facilitades per la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya que ha rebut 137 peticions d’eutanàsia en aquest primer període.

Per àmbits assistencials i tipus de centres, l’Atenció Primària lidera la procedència dels usuaris/es que han sol·licitat el servei amb 81 peticions, el 59% de la totalitat. Per nombre de demandes, també són significatius els casos reportats pels centres hospitalaris que, amb 45 sol·licituds, representen gairebé el 33% dels procediments oberts. El 8% restant correspon als centres d’atenció intermèdia (6), als centres de cures pal·liatives privats (4) i, finalment, a un únic centre de salut mental d’adults (1).

Pel que fa al perfil i motivació de les persones sol·licitants, es tracta principalment de persones amb malalties neurològiques (neurodegeneratives, demències i parèsies), oncològiques i de multimorbiditat.

De les 137 sol·licituds d’eutanàsia, de moment se n’han aprovat 78; n’hi ha 18 més en curs, se n’han denegat 8; revocat 5 (la persona ha decidit retirar la sol·licitud) i un total de 28 no han arribat a produir-se per defunció del pacient abans de l’eutanàsia. El termini mitjà de resolució de les sol·licituds és de 47 dies, segons informa el Departament de Salut.

Desplegament de la Llei a Catalunya

El primer pas per a desplegar la Llei a Catalunya va ser el juny del 2021 amb l’aprovació per part del Govern d’un decret llei per crear, per un costat, la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya CGAC), i, per l’altre, un Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a dur a terme l’ajuda per morir.

La CGAC és l’òrgan encarregat de valorar el compliment dels requisits legals i mèdics per obtenir la prestació de l’ajuda per morir. També exerceix com a òrgan consultiu davant de qualsevol qüestió relativa a l’aplicació o efectivitat del dret a la prestació d’ajuda per morir, juntament amb altres òrgans d’expertesa.

A banda del CGAC, el desplegament de la Llei a Catalunya ha comportat també la creació de l’Oficina PRAM (Prestació d’ajuda a morir) que dona suport als diferents professionals implicats, metges i referents, així com a la mateixa CGAC.

Paral·lelament, s’ha activitat la Plataforma PRAM per un registre correcte dels procediments i s’ha creat una xarxa de referents distribuïda per tot el territori per donar suport als professionals que reben les sol·licituds. També reben suport dels més de 60 comitès d’ètica assistencials distribuïts per Catalunya. D’altra banda, s’han elaborat protocols d’actuació, d’objecció de consciència, de prescripció farmacèutica i de consentiment. Un altre dels punts clau i important del desplegament és també el de la formació als professionals implicats en el procés per tal d’acompanyar-los i assessorar-los.

Objectors de consciència

L’aplicació de la Llei a Catalunya també va comportar la creació del Registre de Professionals amb objecció de consciència i la seva custòdia amb el màxim respecte a la protecció de dades. El dia d’avui, consten en aquest registre 167 professionals, un 0,15% del total. La majoria d’objectors (144) són personal mèdic mentre que la resta són 20 infermers i infermeres, 2 psicòlegs clínics i 1 farmacèutic.

El procés de sol·licitud

El requisit per sol·licitar l’eutanàsia és patir una malaltia greu i incurable, amb patiment insofrible, o un patiment greu, crònic i impossibilitant, amb patiment insuportable, certificat pel personal facultatiu responsable. La prestació d’eutanàsia es pot dur a terme al centre de salut o al domicili de la persona.

El procediment de sol·licitud s’inicia quan la persona demana l’ajuda a morir a un professional de la salut, que ha de signar-li el consentiment informat. El sistema de salut informa per escrit a la persona sol·licitant de les alternatives existents. El procés de sol·licitud s’acaba amb la resolució definitiva i favorable de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya.

El seu president, Albert Tuca, ha subratllat que “totes les persones en les condicions que estableix la llei han pogut fer efectiu el seu dret a la sol·licitud d’ajuda per morir d’acord amb les seves conviccions personals i autonomia de voluntat”. També ha destacat que “la resposta dels professionals i institucions sanitàries ha estat excel·lent”.

Document de voluntats anticipades

L’any passat es van registrar a Catalunya 8.639 documents de voluntats anticipades (DVA). Amb aquest document, les persones deixen per escrit les instruccions sobre intervencions i tractaments mèdics que desitgen rebre si una malaltia física o psíquica els impedeix expressar la seva voluntat.

Aquest registre es va iniciar l’any 2002 i fins al juny de 2022 s’han registrat 123.534 documents, tot i que des del 2018, se n’han registrat 39.476, que representen gairebé una tercera part de tots els documents del RVA.

La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, atribueix aquest augment a “una major conscienciació de la ciutadania envers aquest document; a la necessitat de deixar per escrit com una persona voldria tenir el seu final de vida”. També ha remarcat que tots els ciutadans que demanin la prestació d’eutanàsia tenen el mateix dret a manifestar i ser donants d’òrgans, amb les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà. L’únic requeriment a tenir en compte és que la prestació s’ha de dur a terme a l’àmbit hospitalari.

Més informació

Llei Orgànica de regulació de l’Eutanàsia (LO 3/2021, de 24 de març)

Eutanàsia

Voluntants anticipades

Registre de Professionals amb objecció de consciència i la seva custòdia