El plenari del Fòrum de Diàleg Professional, celebrat ahir dilluns 18 de març a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, va reunir els representants dels professionals de la salut i d’altres àmbits que, de forma coordinada, treballen en aquest espai des que es va crear l’any 2018.
La reunió va avaluar les fites assolides pel Fòrum amb l’objectiu d’avançar en les polítiques de planificació i ordenació dels professionals de la salut, identificats en 17 reptes diferents, sent el repte 16 el d’Impulsar les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera i que està coordinat per la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), Glòria Jodar; qui va assistir acompanyada de les quatre presidentes dels col·legis territorials: Paola Galbany (COIB), Lluïsa Garcia (COIGI), Mercè Porté (COILL) i Lluïsa Brull (CODITA).
Presidit pel conseller de Salut, Manel Balcells es van repassar les dinàmiques de la Fase Operativa que es va iniciar el 2020, segons el full de ruta dissenyat a partir de les conclusions d’una primera etapa d’anàlisi, desenvolupada entre els anys 2018 i 2019. El responsable de la cartera de Salut va incidir en la necessitat d’una transformació per aconseguir “l’equitat territorial, qualitat assistencial i accessibilitat”, respecte de la qual va enumerar alguns avenços, però que “han de seguir”.
En aquesta línia, es van abordar l’ordenació professional en termes de qualitat i seguretat per a les persones ateses, així com la millora de les convocatòries i oferta de places especialistes i de l’acreditació del nou programa docent. També es va fer referència als avenços i retribucions a les infermeres especialistes, en els nous convenis i vinculades a la carrera professional. A més, es va informar de l’estudi endegat per reduir la temporalitat de la contractació i els programes d’incentius amb propostes territorials per assolir les ràtios de professionals necessàries per garantir l’assistència en les zones rurals.
Un cop finalitzada la reunió, el CCIIC, va manifestar la importància de revitalitzar els espais de diàleg i treball existents i intensificar la transformació del sistema de salut. “La societat i, en conseqüència, les necessitats de cura canvien a una velocitat vertiginosa. O anem pel davant o no podrem garantir aquesta equitat, qualitat i seguretat assistencials a la població”, van valorar fonts del Consell d’Infermeres.
Fotos © CCIIC / SALUT