Les infermeres Alicia García Carrasco i María Orcajo Bartolomé són les autores del pòster científic ‘Enfermería habla de salut mental’, centrat en el programa Konsulta’m i que es va presentar el passat 1 de desembre, en la Jornada infermera de recerca i innovació en salut mental organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
Ambdues infermeres són especialistes en Salut Mental i treballen en sengles Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Barcelona –Alicia García al d’Horta-Guinardó i María Orcajo al de Nou Barris– on es desenvolupa aquest servei d’orientació psicològica de l’Ajuntament de Barcelona.
Konsulta’m neix el 2018 per prevenir o perquè no s’agreugi el malestar psicològic dels joves d’entre 12 i 22 anys i esdevingui un problema de salut mental. Posteriorment, atès l’impacte de la covid-19 en la salut emocional de la població en general, el 2022 es va ampliar el servei amb la iniciativa Konsulta’m+22, en aquesta ocasió, dirigida a la població més gran de 22 anys.
En el seu treball, Alicia García i María Orcajo van definir les funcions de les infermeres adscrites al programa, a partir de l’anàlisi comparativa de les dades obtingudes mitjançant un qüestionari amb 18 ítems, completat de manera anònima i després de cada consulta pels diferents professionals de Konsulta’m, entre els mesos de maig i setembre de 2022.
En l’àmbit juvenil, durant els cinc mesos que va durar la recollida de dades, es van fer 1039 consultes, el 17% de les quals (176) van ser realitzades per infermeres. Una xifra rellevant, tenint en compte que només en 5 dels 14 punts d’atenció hi treballaven infermeres. Psicologia, amb 528 consultes (50%), era el col·lectiu més nombrós; seguit d’educació social, amb 205 atencions (19%); mentre que les consultes multidisciplinàries (156) es col·locaven en quarta posició (14%).
Quelcom semblant passava en l’àmbit adult, perquè tot i només haver-hi infermera en 1 dels 6 punts existents, aquesta havia realitzat 28 (7,4%) de les 380 consultes registrades pel Konsulta’m+22. També es repetia el patró anterior, amb 191 consultes de psicologia (50%), 102 consultes d’educació social (27%), 57 consultes conjuntes (15%) i 30 consultes de treball social (7,9%).
Les investigadores van destacar que les funcions que desenvolupava cada perfil professional integrat en el programa Konsulta’m / Konsulta’m +22 estaven molt interrelacionades i venien definides per la demanda del subjecte que fa la consulta.
Pel que fa al rol concret de la infermera, Alicia García i María Orcajo concloïen que aquest se centrava principalment en l’atenció directa, l’orientació i l’assessorament de l’usuari/a; així com en la coordinació i participació amb agents comunitaris. L’estudi també identificava les funcions de la infermera associades a l’atenció conjunta amb els professionals de la psicologia, com ara la promoció dels hàbits saludables o proveir d’estratègies d’enfrontament davant de qualsevol classe de malestar emocional, podent desenvolupar aquest rol tant en les consultes individuals com en els tallers grupals.
Actualment, el programa Konsulta’m té 20 punts d’atenció (14 per a joves i 6 per a adults), localitzats en els diferents districtes de Barcelona i dotats cadascun amb dos professionals especialistes en salut mental (infermeria, psicologia clínica, educació social o treball social) que ofereixen diversos tipus d’atenció: suport, detecció, orientació, acompanyament i derivació, si escau. La inscripció en el programa és anònima, gratuïta i no requereix cita prèvia.