Justícia en les cures de les persones amb càncer

Imprimir aquesta noticia
La UICC visibilitza les desigualtats en l’atenció oncològica, més enllà de les diferències geogràfiques i dels serveis de salut com a àmbit de cura principal.
El CCIIC convida les col·legiades “a formar i encomanar l’ètica i la visió holística de la Infermeria a la societat, com a model de cura integral de les persones, famílies i comunitats que conviuen amb el càncer i com a eina d’educació i prevenció”.

La celebració del 4 de febrer ‘Dia Mundial contra el Càncer’ d’aquest 2024 es desenvolupa sota el lema “Per unes cures més justes”, posant l’enfocament en les desigualtats que pateixen les persones amb malaltia oncològica, així com els seus familiars i entorn.

L’objectiu de la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), impulsora de la jornada, és que la ciutadania s’impliqui sota el paraigua “Junts i juntes, podem desafiar els que estan al poder” i exigeixi el compromís dels governs i líders mundials i que es doni prioritat a la inversió en l’atenció oncològica amb cures que garanteixin l’equitat en tots els àmbits de la vida i, també, lliure de càncer pel que fa a polítiques de prevenció.

Com? Doncs abordant el benestar de les persones i de les comunitats des de la perspectiva dels determinants socials de la salut que causen la malaltia, alhora que garantint que tothom tingui accés als serveis sanitaris de qualitat que necessiten, quan els necessiten.

Una petició a la qual se suma el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que convida les col·legiades a formar i encomanar l’ètica i la visió holística de la Infermeria a la societat, com a model de cura integral de les persones, famílies i comunitats que conviuen amb el càncer i com a eina d’educació i prevenció“, explica la degana, la Dra. Glòria Jodar.

SENSE SALUT NO HI HA FUTUR

La UICC incideix en indicadors com la pobresa o l’aïllament social que amenaça les persones i les famílies que han d’afrontar una malaltia com és el càncer. “El procés oncològic, que pot ser molt llarg i dolorós pel que fa a la salut, marca un abans i un després en la realitat socioeconòmica de moltes persones. Sense salut no hi ha feina i, sense feina, no hi ha ingressos. Tampoc totes les persones amb càncer poden mantenir una vida social ‘diguem normal’, cosa que acaba afectant també la seva família i entorn, sobretot les persones cuidadores principals o més properes. Si circumscrivim l’atenció de les persones amb càncer únicament a l’àmbit principal que és el sanitari, l’esforç resulta titànic i poc eficient. Garantir la sostenibilitat econòmica d’aquestes persones, l’adequació dels espais vitals com l’habitatge, la mobilitat adaptada o, fins i tot, construir espais urbans sanadors fomenten la responsabilitat social i n’accelera la recuperació. Aquestes actuacions promouen la responsabilitat comunitària i facilita que les polítiques de prevenció i educació de salut pública penetrin i que la ciutadania identifiqui els factors de risc”, afirma la responsable del CCIIC.

EL CÀNCER A CATALUNYA

L’informe de l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no és encoratjador i preveu que el 2050 s’assoleixin 35.000.000 de casos diagnosticats a tot el món, un 77% més que el 2022. El de pulmó és el més freqüent, seguit del càncer de mama i el colorectal.

En dades facilitades per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), el 2023 es van diagnosticar 42.111 nous casos de càncer –el 56,85% en homes i el 43,15% en dons– a les comarques catalanes.

En homes, els diagnòstics més freqüents feien referència al càncer de pròstata (4.850), còlon i recte (4.277) i pulmó (3.739); seguits de la bufeta (1.471) i el fetge (849).

Pel que fa a les dones, els nous casos de càncer de mama (5.337) i, amb menys incidència, el de còlon i recte (2.644) lideren la taula. Els segueixen el de pulmó (1.245), el de cos uterí (948) i el de pàncrees (681).

L’augment de la detecció precoç dels càncers de mama i colorectal avala l’èxit dels dos programes estables de cribratge poblacional actius a Catalunya.

#TothomContraElCàncer
#DiaMundialContraelCàncer