Trifermed Awards: “La infermeria és una professió filantròpica, d’amor a les persones”

Imprimir aquesta noticia
Estrella Martínez destaca l’essència humanista de la professió en la gala dels 5è Trifermed Awards, on els consells de col·legis catalans d’Infermeres i Infermers i de Metges van recollir el premi a la iniciativa, ‘Sanitari Anònim Covid-19’, en representació dels professionals de la salut que han lluitat contra la pandèmia.
El monòleg ‘Esferes’ de l’actriu Lara Díez Quintanilla i la projecció del curt de presentació del documental ‘Infermeres Resilients CCIIC’, atansen al públic el valor de la cura infermera.

La gala de la 5a edició dels Trifermed Awards, celebrada el passat 28 de setembre a l’Auditori AXA de la capital catalana, va reunir personalitats i professionals convocats per aquesta organització internacional, presidida pel Dr. Sergi Trilla, en un emotiu acte en el qual els professionals de la salut van estar distingits amb el premi a la iniciativa ‘Sanitari Anònim Covid-19’, que es va lliurar a Estrella Martínez –degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– i a Jaume Padrós –president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC–, en representació de totes les professions sanitàries.

 

 

Les infermeres catalanes –àmpliament representades per la degana i conselleres del CCIIC, les presidentes Paola Galbany (COIB), Mercè Porté (COILL) i Lluïsa Brull (CODITA) i col·legiades de les quatre demarcacions– va iniciar la seva intervenció, passades les vuit del vespre, quan Marta Aymerich les hi donava la benvinguda amb un relat sobre la Florence Nightingale com a preludi de l’entrega de l’escultura commemorativa a Estrella Martínez.

 

‘ESFERES’, el monòleg de Lara Díez Quintanilla

El lliurament del guardó va anar acompanyat de l’aplaudiment del públic que, en segons, es va veure transportat mesos enrere, als primers mesos de pandèmia, de la mà de Lara Díez Quintanilla que va interpretar el monòleg ‘Esferes’; un text escrit per encàrrec del CCIIC i en el que la popular actriu i filla d’infermera explica que només té 8 minuts per parlar. Aquest temps es transforma en un ‘joc’ amb el número 8 que es compon de dues esferes: les dues esferes que habiten les infermeres: la salut i la malaltia, la teoria i la pràctica, la vida i la mort… unides per invisibles ponts.

El soliloqui avança, reflexionant sobre la solitud enfront de la Covid-19 i l’entrada en escena de les veus de persones malaltes que viuen dins les esferes i les de les seves famílies que habiten fora. Una mirada intimista sobre la por, i l’horror que duu a l’inevitable record de les persones van morir i les que no es van acomiadar dels seus morts, sota la mirada de les infermeres. Reflexions que aboquen en un missatge de consol i d’amor.

Una visió, que es transforma i també somriu davant un premi ‘per haver anat a l’infern’ que ens recorda que ‘el veritable premi és tenir-nos les unes a les altres, ser infermeres i formar part d’un col·lectiu prodigiós; i que, tot i la invisibilitat que a vegades patim, sempre hi som, som resilients. Fem llum i fem un pont prodigiós com l’arc de Sant Martí’.

El monòleg finalitza amb una esperonadora metàfora del número 8 i l’infinit.

‘Esferes’ © 2021, Lara Díez Quintanilla

 

‘INFERMERES RESILIENTS’, EL DOCUMENTAL DEL CCIIC

A continuació, es va projectar un curt de presentació del documental ‘Infemeres Resilients’, una producció del CCIIC que s’estrenarà pròximament i que recull el testimoni d’infermeres i infermers dels diferents àmbits d’atenció i que exerceixen arreu de Catalunya.

 

‘PANDÈMIA, INFERMERES I FILANTROPIA’, EL DISCURS D’ESTRELLA MARTÍNEZ

Estrella Martínez va ser l’encarregada de tancar la intervenció de les infermeres i ho va fer amb el discurs ‘Pandèmia, infermeres i filantropia’, un al·legat a l’essència de la infermeria que “és una professió filantròpica, d’amor a les persones. Orientades als processos de cura i preservació de la salut humana, les infermeres utilitzem el coneixement i la ciència, amb metodologia terapèutica, sanadora”.

La degana del Consell va tenir paraules d’ànim per a les infermeres i sanitaris i, també, per als col·lectius més colpejats per la pandèmia: la gent gran, els nens, els adolescents i els joves o les persones que pateixen violències i/o addiccions. Una situació que cal revertir perquè “com a societat, som corresponsables en la restitució de la salut i el benestar de la nostra comunitat. Des de l’àmbit professional, personal, associatiu, cultural, empresarial… i, per descomptat, des de l’administració; hem de ser còmplices en un nou model de salut i social que garanteixin la supervivència de les persones amb uns estàndards de vida dignes, en tots els seus vessants. La Covid-19 ens ha recordat que, sigui quina sigui la nostra posició, totes i tots som vulnerables. El camí en solitari és un autèntic laberint”, va dir Martínez.

‘Pandèmia, infermeres i filantropia’ © 2021, Estrella Martínez Segura – Discurs Trifermed Awards 2021

 

PREMIATS TRIFERMED AWARDS

L’edició 2021 dels Trifermed Awards va premiar també el Dr. Josep Tabernero (categoria Impulsor) pel seu treball d’investigació contra el càncer des de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron; la Fundació Catalana Síndrome de Down (categoria Fundacions) pel seu tarannà innovador i com a precursora i promotora de grans avenços en la cura, ciència i legislació de la discapacitat; així com Josep Carreras (Premi especial), per la tasca duta a terme per avançar en la cura de la leucèmia i que va recollir Antoni Garcia, president la Fundació Josep Carreras.

 

TRIFERMED AWARDS MEDIA Galeria Fotogràfica / Vídeos

navigate_before
navigate_next