El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), va presentar ahir en roda la premsa la campanya de vacunació contra la grip que començarà el 22 d’octubre. En la presentació hi va intervenir Enric Mateo representant el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
La campanya està centrada en augmentar la taxa de vacunació contra la grip entre els professionals de la salut, que actualment és molt baixa (al voltant d’un 23,2%), i aconseguir un salt qualitatiu durant aquesta campanya. Malgrat que la cobertura dels professionals és baixa, la taxa ha pujat progressivament els últims anys, i s’ha incrementat en 7 punts percentuals des de 2012-2013, segons el registre de la Societat Catalana de Salut Laboral.
El principal objectiu és evitar que els professionals puguin contagiar les persones malaltes o amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general. És per això que Salut Pública, a través del Servei Català de la Salut, està enviant a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d’un decàleg on es subratlla la importància de la vacunació antigripal i s’anima els professionals a vacunar-se. A la carta es convida a vacunar-se qualsevol persona que treballi en un centre sanitari i que tingui contacte amb pacients i població: des de metges, infermeres i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d’altres.
En la mateixa línia el decàleg destaca, per exemple, que els professionals de la salut tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions; i es recorda que la vacunació ajuda a protegir de la grip els mateixos professionals, els familiars i les persones ateses.
Aquestes activitats han estat assessorades pel Consell Assessor de Vacunacions (CAV) de Catalunya, que inclou set societats científiques, així com els col·legis professionals de metges i farmacèutics i el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya.
Des de l’Institut Català de la Salut (ICS) també es promourà la vacunació entre els professionals a través d’una jornada que se celebrarà a tots els centres de l’ICS el 7 de novembre, en què es convidarà els professionals a vacunar-se sota el lema “V de vacuna’t”. L’objectiu és promoure una vacunació massiva entre els professionals i conscienciar el col·lectiu de la necessitat de protegir-se ells mateixos i, alhora, les persones que atenen i els companys.
A banda dels professionals, la campanya antigripal incidirà com cada any–en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys. També s’adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d’emergències sanitàries i d’institucions penitenciàries, entre d’altres.
El Departament ha adquirit més d’1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.