Reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental i ampliació pressupostària de 30 milions d’euros per millorar-ne l’atenció

Imprimir aquesta noticia

El Pla de decisions anticipades en salut mental i addiccions i el programa Suport entre iguals, dues iniciatives pioneres a Catalunya, desenvolupades amb l’assessorament de l’OMS.

El cap de l’executiu, Pere Aragonès, ha presidit avu la segona reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental. La taula, constituïda el passat 14 de juny amb l’objectiu d’agrupar en un únic organisme tots els agents implicats en la salut mental, té entre els seus membres el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

Aragonés, ha anunciat un “increment de 30 milions d’euros per a polítiques dedicades a l’atenció de la salut mental i les addiccions” en el projecte de pressupostos de 2023. Una iniciativa que ha de passar pel “reforç a la xarxa d’atenció i els professionals, el suport a les famílies o la transformació dels espais de sociabilitat o àmbits de política pública relacionats amb la salut mental”.

NOUS PROGRAMES PIONERS EN SALUT MENTAL

Durant la sessió, també s’han exposat dos programes pioners que s’implementaran enguany I que s’han treballat de forma conjunta amb l’assessorament de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El primer d’ells és el “Pla de decisions anticipades en salut mental i addiccions”, que permet que les persones que pateixen problemes de salut mental doni “instruccions específiques perquè l’equip sanitari contacti amb les persones de confiança que esculli el pacient per tal d’ajudar-lo a recuperar l’estabilitat i consensuar i determinar passos a seguir en un moment de crisi per oferir així el millor acompanyament”.

El segon dels programes respon a la iniciativa peer-to-peer (d’igual a igual) consolidada amb molt bons resultats en altres països d’Europa i que, a Catalunya, es desenvoluparà sota el nom “Suport entre iguals”. A través d’aquest programa, “persones amb experiència viscuda donen suport i acompanyen els equips de Salut Mental per atendre la persona en la seva recuperació i en la seva reincorporació en el món laboral, acadèmic i social”.

Donada la transversalitat de la taula, a la reunió que s’ha celebrat al palau de Pedralbes, han assistit també els consellers Manel Balcells (Salut), Laura Vilagrà Pons (Presidència), Josep Gonzàlez-Cambray (Educació) i Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria); així com representants de l’Ajuntament de Barcelona, Unicef, els sindicats UGT i CCOO, les patronals PIMEC i Foment i el Clúster Salut Mental.

Foto © Gencat