Portugal, primer país que admet la recepta electrònica prescrita a Catalunya

Imprimir aquesta noticia
El programa “My Health@EU” permet interconnectar els sistemes de prescripció i dispensar els mateixos medicaments o els equivalents, en diferents països europeus.
La degana del Consell d’Infermeres, Estrella Martínez, insta totes les infermeres a tramitar l’acreditació per a la Prescripció Infermera amb signatura electrònica pròpia.
Es preveu que el servei es faci extensiu a Xipre, Croàcia, Eslovènia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia, República Txeca i Suècia.

Des d’aquest mes de juliol, ja és possible retirar els medicaments prescrits mitjançant recepta electrònica, en les farmàcies de Portugal. La raó és el desenvolupament del programa “My Health@EU” que coordina el Ministerio de Sanidad a Espanya i que permet connectar els sistemes de prescripció dels diferents països europeus perquè els seus ciutadans puguin mantenir les pautes de medicació arreu del territori.

A Catalunya ha estat la coordinació del Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya la que ha fet possible activar aquesta interoperabilitat europea. El projecte, que és bidireccional, preveu dispensar medicaments a les oficines de farmàcia de Catalunya i, a la vegada, que es puguin dispensar medicaments equivalents de prescripcions fetes a Catalunya en altres països.

Perquè el servei estigui actiu, les prescripcions s’han de fer mitjançant el Sistema Integrat de Recepta Electrònica (SIRE) del Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), procediment adoptat per les infermeres que ja recepten amb signatura electrònica pròpia des de fa més d’un any. En aquest sentit, Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), ha instat les infermeres a “precipitar el desplegament de la Prescripció Infermera amb recepta electrònica. És imprescindible que els nostres pacients tinguin la seguretat que disposaran d’un producte o l’altre o medicament si estan de viatge o resideixen temporalment en un altre país. És la millor eina que tenim per garantir l’adherència al tractament i l’estabilitat de les persones que necessiten cures puntuals, però també sostingudes. Cal que totes les infermeres agilitin l’acreditació”.

De moment, l’únic país de destí on es pot recollir medicació prescrita a Catalunya és Portugal, tot i que es preveu que aquesta llista s’ampliï amb les incorporacions de Xipre, Croàcia, Eslovènia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia, República Txeca i Suècia.

Catalunya –juntament amb Extremadura, Canàries, el País Basc i la Comunitat de Madrid– forma part dels primers territoris adscrits a la xarxa MyHealthEU, tot i que, en les fases següents, s’incorporaran la resta de comunitats.

 

Font: Departament de Salut i Ministerio de Sanidad

Fotografia © web.gencat.cat