Dia Internacional de la Infermera. Jornada coral amb la participació d’una quinzena de professionals dels diferents departaments del servei d’emergències mèdiques i la ponència de la degana del CCIIC que ha posat en valor el lideratge i la qualitat de cura de les infermeres del SEM.
La Jornada de la Professió Infermera al SEM, celebrada avui divendres 10 de maig a la seva seu corporativa de l’Hospitalet de Llobregat i en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de la Infermera (12 de maig), ha visibilitzat la cura específica d’aquestes professionals en l’àmbit de les emergències mèdiques.
La sessió ha començat a primera hora del matí amb la benvinguda dels representants de la Direcció General i de les Direccions Professionals del SEM, que ha donat pas a la conferència de la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), que ha fet una intervenció motivadora sota el títol “Infermeres! Responsabilitat i professionalisme” en la qual ha instat les infermeres a treballar aspectes personals com l’autoconeixement, la identificació de les fortaleses i febleses individuals o l’estímul de l’autoestima i l’automotivació, per construir una resiliència col·lectiva.
En un primer bloc, la ponència ha aprofundit en el caràcter “polifacètic i relacional” de la responsabilitat professional, com a equilibri entre les necessitats de cura i l’atenció que dispensen les infermeres; alhora que en la necessitat d’establir-ne els límits. En aquest sentit, i seguint els valors que recull el Codi d’Ètica de les Infermeres de Catalunya, Jodar ha recordat els dos principis bàsics que han de definir la responsabilitat de les infermeres: col·locar la persona en el centre de la cura i del sistema, així com l’autoregulació que es fa des del Consell i els col·legis professionals. També n’ha parlat dels àmbits de responsabilitat –personal, assistencial, de direcció i gestió, docent i de recerca i innovació– i d’algunes de les competències específiques com ara la prescripció infermera, la gestió i reavaluació de la demanda, la gestió del recurs assistencial, els suports a les unitats assistencials o la identificació del problema de salut, amb especial atenció a aspectes propis de les cures infermeres en emergències mèdiques.
Durant la segona part de la conferència, centrada al professionalisme, la responsable del CCIIC ha posat en valor l’alt grau de desenvolupament de la professió, l’aprenentatge i formació continuada de les infermeres en coneixements i habilitats i, sobretot, la formació universitària del Grau en Infermeria i la Formació Sanitària Especialitzada (FSE). Raons més que suficients per “acreditar i reivindicar l’equiparació de grup i nivells respecte d’altres professions sanitàries, igualment universitàries i especialistes, amb les corresponents categories professionals i retribucions”.
Per acabar, la degana ha fet un recorregut pel lideratge històric de les infermeres des de la Guerra de Crimea (1853-1856) i la figura de la Florence Nightingale per acabar amb el reconeixement a les infermeres i infermers que, el dia d’avui, lideren i treballen a les diferents unitats de cura del SEM.
En finalitzar la conferència inaugural, s’ha celebrat la roda d’intervencions “Les activitats assistencials infermeres al SEM: aportant valor” que han moderat Montse Navarra i Anna Deulofeu, infermeres i sotscaps territorials del SEM. Les exposicions s’han iniciat amb la “Introducció a les activitats infermeres a SEM” –a càrrec de Yolanda Ferreres, directora infermera del SEM– com a preàmbul de les exposicions d’infermeres i infermers dels diferents departaments: Beatriz González (Consultoria sanitària 061/Salut Respon), Teia Camps (Unitat Mitjans Aeris-HEMS), Montse Puig (Taula fragilitat 061/Salut Respon), Òscar Bautista (Unitat Intervenció i Suport), Vanessa Pericàs (Taula salut mental 061/Salut Respon), Borja Sáenz (Equip conjunt SEM-Bombers), Jordi Monllao (Consultoria d’emergències P0), Asier Razquin (Unitats assistencials), Roger Pallarés (Coordinador Tècnic CECOS), Rubén Barroso (Unitat Alta Complexitat), Marta Martínez (Taula Transport Interhospitalari), Mirian Valin (Unitat Alta Complexitat pediàtrica), Obed Rodríguez (Taula de Vol, Unitat Mitjans Aeris).
Yolanda Ferreres ha clos la jornada.