Glòria Jodar, degana del CCIIC, participa en la I Jornada Reptes d’Infermeria, organitzada per l’Hospital de Mataró en el marc dels actes de commemoració del seu 25è aniversari.
La creació de la categoria infermera especialista, prioritat del Consell i els col·legis d’infermeres que, en col·laboració amb les societats científiques, estan elaborant l’anàlisi de situació i de necessitats d’infermeres amb títol especialista, a Catalunya.
“Cal potenciar la interacció entre les diferents especialitats infermeres” ha defensat la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Glòria Jodar, que ha recordat que encara està pendent la “creació de la categoria infermera especialista” –a excepció de la de les llevadores (infermeria obstetricoginecològica)– així com “les corresponents retribucions i/o complements específics corresponents per a totes les infermeres especialistes que ocupin plaça específica”. Condicions sine qua non per a dur a terme una “planificació de les necessitats d’infermeres amb títol especialista, a Catalunya, alhora que el reconeixement i acreditació progressiva de les infermeres expertes”.
Així ho ha manifestat Jodar, durant la seva intervenció en la I Jornada Reptes d’Infermeria que l’Hospital de Mataró celebra avui, dimecres 15 de maig, en el marc dels actes de commemoració del seu 25è aniversari. L’objectiu de la trobada era promoure la reflexió i el debat al voltant de temes que tenen un impacte significatiu en l’exercici de la professió infermera avui dia, però també en un futur immediat.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda de Rafael Lledó i Daría Rubio, gerent i directora d’Infermeria del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), respectivament; Judit Viñals, directora executiva del Sector Barcelonès Nord i Maresme del CatSalut; i David Bote, alcalde de Mataró que ha acompanyat les infermeres durant la jornada. Tot seguit, Lluís M. Rosés –expert i investigador en equips d’alt rendiment, neurolideratge i gestió del canvi– ha fet la ponència inaugural que duia per títol “El factor humà”.
Seguint els tres eixos temàtics de la jornada (expertesa infermera, digitalització i humanització), la primera de les taules rodones centrada a “L’expertesa”, ha sumat les veus de Ma Assumpció Lailla, diputada del Parlament de Catalunya i supervisora d’Infermeria a l’Hospital Sant Joan de Déu, que ha parlat de lideratge; i de Montse Comellas, directora de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT), que ha analitzat la infermeria de pràctica avançada; a l’exposició de la degana Jodar que ha versat sobre les especialitats i experteses de les infermeres. La taula ha estat moderada per Francesc Rodríguez, cap d’àrea d’Hospitalització Quirúrgica i coordinador docent d’Infermeria del CSdM.
A mig matí, el protagonisme ha estat cedit als usuaris i usuàries i sota el títol “Humanització, el pacient com a protagonista”, la segona de les taules rodones ha convocat persones ateses en diferents àmbits de salut: Pilar Ros (oncologia), Isabel Jiménez (salut mental), Eduard Rodríguez (infeccions), Daniel Sánchez (neurologia) i Clara Sánchez (obstetrícia-ginecologia, llevadoria). Una enriquidora exposició que ha moderat Johanna Cáceres, directora de Talent i Comunicació del CSdM.
La tercera i última de les taules ha tractat sobre la “Innovació i tecnologia” i ha estat moderada per Mar Mir, infermera de l’ABS d’Argentona (CSdM). Com a experts, hi han participat Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC salut i social, que ha introduït el concepte d’intel·ligència col·lectiva per a la salut; Neus Domènech, infermera responsable d’innovació a la Fundació Hospital Olot i comarcal de la Garrotxa, que ha abordat el nou ecosistema de benestar; i Jordi Mitjà, infermer de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ha identificat els reptes i oportunitats de les xarxes socials en la pràctica infermera.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Carme Planas, directora de Cures Infermeres del SISCAT que ha repassat el “Pla d’acció de la professió d’infermeria”, en el qual treballen el Departament de Salut, el CCIIC, els col·legis professionals i les societats científiques i associacions infermeres, amb horitzó 2024, per implementar mesures a curt termini que millorin la professió i el benestar de les infermeres.