Les infermeres catalanes implicades en la XIX Setmana Sense Fum

Imprimir aquesta noticia

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) va presentar les accions i dades de la XIX Setmana Sense Fum, que es va dur a terme del dia 25 al 31 de maig. Una roda de premsa en la que el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) va ser-hi present amb la participació de la coordinadora de la Comissió de Tabaquisme, Cristina Martínez.

 

En aquest acte informatiu, l’ASPC va presentat les dades més recents sobre el consum de tabac a Catalunya, causa d’1 de cada 6 morts al nostre país. Segons les dades més recents, del 2017, la prevalença de fumadors diaris i ocasionals en majors de 14 anys va ser del 24%, la xifra més baixa mai registrada. Respecte l’any 2016, l’any passat va ser remarcable el descens del consum experimentat en les dones, ja que després d’uns anys en què aquest estava estancat entre el 21% i el 20%, al 2017 va caure fins el 18,5%. Malgrat aquests indicadors, encara fumen més d’un  milió i mig de persones a Catalunya.

 

Les infermeres, el col·lectiu sanitari més nombrós a Catalunya amb 52.000 professionals que treballen de forma transversal en diversos entorns, són un agent clau en la promoció de la salut i el foment d’una vida sense tabac. De fet, l’impacte del consell per deixar de fumar donat per les 52.000 infermeres catalanes podria reduir el consum de tabac en un 5% a l’any, és a dir cada any hi hauria 85.000 fumadors menys.

 

Cristina Martínez, va explicat en la seva intervenció, la sòlida línia de treball per a la prevenció i Control de Tabaquisme endegada pel CCIIC des del 2015 i que s’afegeix a la resta d’esforços dels agents de salut del territori Català per tal de reduir de forma progressiva l’impacte del tabac a la nostra societat. L’estratègia del Consell és doble: treballar els missatges clau sobre la població i fer visible la infermera com a peça clau de la prevenció del tabaquisme i del procés de deixar de fumar.

 

L’estratègia de treball del Consell es va iniciar amb un manifest amb el posicionament del col·lectiu infermer en el control del tabaquisme el 2015. Els anys posteriors, des del Consell s’ha impulsat la difusió de materials divulgatius en diferents formats audiovisuals orientats a motivar a les persones a deixar de fumar a través dels consells de la «infermera aliada». Materials que es s’han anat integrant als recursos de les successives Setmanes sense Fum i s’han difós a través de les xarxes socials.

 

L’acció d’enguany del CCIIC i que es troba encara en actiu, és un concurs adreçat a les infermeres i estudiants d’infermeria perquè donin visibilitat la seva contribució en la prevenció i control del tabaquisme des de les seves diferents àrees d’actuació, que poden anar des de la Salut a Escola fins l’atenció a la persona amb malaltia crònica, com ara les persones amb cardiopaties que centren els missatges de la Setmana sense Fum d’enguany.