Infermeres catalanes de diverses institucions han presentat treballs de recerca al CIE, celebrat al Canadà entre els dies 1 i 5 de juliol i que ha reunit 5.300 infermeres d’arreu del món.
Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i directora de l’Àrea de Coneixement del COIB; Estrella Martínez, vicedegana del CCIIC i vocal del CODITA; Miquel Àngel Calderó, secretari del CCIIC i del COILL; i les presidentes dels col·legis, Lluïsa Garcia del COIGI, Mercè Porté del COILL i Lluïsa Brull del CODITA; han encapçalat la delegació catalana.
La celebració del Congrés Internacional d’Infermeres (CIE), a Mont-real (Canadà), ha tingut en aquesta 29a edició una àmplia representació de la Infermeria catalana. Amb diversos treballs de recerca admesos pel comitè científic del certamen, defensats per les infermeres d’arreu del territori que han participat presencialment en el fòrum professional, la bona salut de la investigació infermera ha quedat palesa davant de les 5.300 infermeres de 131 països que s’hi han inscrit.
La delegació catalana ha estat encapçalada per Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i directora de l’Àrea de Coneixement del COIB; Estrella Martínez, vicedegana del CCIIC i vocal del CODITA; Miquel Àngel Calderó, secretari del CCIIC i del COILL; i les presidentes dels col·legis, Lluïsa Garcia del COIGI, Mercè Porté del COILL i Lluïsa Brull del CODITA.
Amb el lema “Les infermeres unides: una força per a la salut global”, el congrés internacional organitzat per l’International Council of Nurses (ICN) s’ha centrat a la importància de liderar la transformació dels sistemes de salut del món, amb especial atenció als països menys desenvolupats, per aconseguir l’anhelada salut universal. En aquesta línia, s’han abordat les línies estratègiques en matèria de lideratge infermer, l’enfortiment de les corporacions i associacions professionals d’Infermeria, el benestar i millora de les condicions professionals i laborals de les infermeres, la seguretat de les persones ateses o la necessitat de crear xarxes de cooperació i col·laboració mundials en els àmbits de la investigació i la pràctica assistencial de la cura infermera.
Sota aquest paraigua, s’hi han celebrat sessions plenàries per abordar els grans temes comuns i visibilitzar l’acció d’infermeres referents; alhora que s’ha desenvolupat un programa paral·lel i simultani per donar cabuda a la investigació i experiència de les infermeres d’arreu del món.
En format de comunicació oral o de pòster científic, les infermeres catalanes també han presentat els seus treballs que han versat sobre temes diversos com ara la pandèmia de la covid-19 amb exposicions sobre possibles mesures per revertir l’efecte de la pandèmia en la salut i exercici professional de les infermeres, la resposta dels col·legis davant la crisi sanitària, l’experiència laboral dels estudiants de grau incorporats durant la pandèmia, la complexitat de la cura dels pacients amb covid-19, la baixa resiliència dels adolescents detectada en el període de postpandèmia o la gestió de la comunicació i la diversitat lingüística a Catalunya en context d’emergència sanitària.
També s’ha parlat de l’Atenció Primària i el seu rol de lideratge en la salut comunitària, concretament del consum de tabac dels adolescents en els centres educatius; així com del valor predictiu de la infermera en l’abordatge del pacient fràgil de les unitats d’hospitalització d’adults o la influència de la intervenció infermera en la qualitat del son i el descans del pacient hospitalitzat.
A més, s’hi ha presentat una anàlisi del marc legal entorn de la competència de la prescripció infermera i els resultats del primer any d’indicació amb signatura electrònica pròpia; així com els reptes del desenvolupament de la infermeria de pràctica avançada i la seva actuació en les unitats d’oncologia.
Pel que fa a la formació dels estudiants de grau en Infermeria, s’ha parlat de l’eina digital Chatbot com a recurs d’aprenentatge en l’educació superior, sobre la formació basada en competències o la transició de la pràctica clínica de l’entorn universitari a l’exercici professional.
Finalment, la importància de la resiliència professional en situacions de risc i la cobertura jurídica de les corporacions professionals a les infermeres col·legiades han estat, entre altres, les temàtiques dels treballs presentats al CIE per les infermeres catalanes.
© Fotos: CCIIC Missatges
Doris Grinspun, impulsora de les Guies BPSO – RNAO, i la degana Glòria Jodar