La categoria professional de l’especialitat, eix del Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària del CODITA

Imprimir aquesta noticia
La Dra. Glòria Jodar, degana del CCIIC ha participat en la cloenda de la jornada que s’ha celebrat avui a Tarragona, sota el lema “Una mirada a l’expertesa de la Infermera Comunitària”.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha organitzat avui 25 d’octubre, el “2n Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària” al Palau de Congressos de la capital tarragonina amb gran afluència d’infermeres.

La trobada, sota el lema “Una mirada a l’expertesa de la Infermera Comunitària”, ha estat força reivindicativa i la prioritat que es faci efectiva la categoria professional i es creïn places específiques conforme a l’especialitat de les Infermeres de Familiar i Comunitària (IFiC) ha estat present al llarg de totes les intervencions de la jornada.

Amb tretze promocions d’infermeres residents d’IFiC formades a les unitats docents catalanes, a hores d’ara, Catalunya només compta amb 811 infermeres especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària. Una xifra que demostra la incapacitat del territori per retenir talent, segons explica Dolors Faiges, vocal d’AP del CODITA i presidenta del congrés. “Això suposa també un problema i és que nosaltres formem aquestes especialistes i després marxen perquè a altres comunitats autònomes troben llocs de treball adequats a la seva especialització”.

El congrés –al qual ha assistit la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar, que ha participat en la cloenda– s’ha iniciat amb la benvinguda institucional que ha obert Lluïsa Brull, presidenta del CODITA, juntament amb Dolors Faiges i la també infermera, Imma Grau, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona i directora dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona.

Tot seguit, Julia González Vaca –membre del Grup d’Investigació Infermera (GRIN) de l’àrea de Medicina Translacional de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i docent de l’Escola d’Infermeria Universitat de Barcelona (UB)– ha pronunciat la conferència inaugural, centrada a l'”Abordatge a la fragilitat”.

A continuació, la taula rodona de “L’expertesa de la Infermera Familiar i Comunitària” –moderada per la periodista Ester Duran– ha comptat amb les intervencions d’infermeres referents que han ofert una àmplia visió sobre l’atenció a les persones amb diabetis (Olga Gómez Ramón, infermera consultora experta en diabetis), la infermera de família experta en cures (Anna Roig Panisello, referent territorial de ferides complexes a l’ICS Terres de l’Ebre), la gestió de casos com a element clau de l’especialitat familiar i comunitària (Loli Villareal Benítez, infermera d’atenció domiciliària i gestora de casos Reus 5; i Màster en Investigació en Ciències de la Infermeria de la URV) o l’aportació de la infermera familiar i comunitària a les escoles i instituts (Sònia Ponce López, infermera especialista en pediatria i referent territorial de Salut i Escola a Terres de l’Ebre).

La part pràctica de la jornada l’han protagonitzat quatre tallers dedicats als “Plans de cures estandarditzats a l’AP – Programa Ares-AP” amb Núria Martín Vergara; el “Maneig dels dispositius en l’atenció al pacient pal·liatiu d’alta complexitat”, a càrrec de Gemma Serra Recasens i Ariadna Nieto Cardenas; la “Prevenció. En quin punt estem? Estratègies pràctiques de vacunació” i una sessió impartida per Xusa Serra Llanas que ha dut per títol “Som el que vivim. Suïcidi infantojuvenil: del patiment extern al trastorn mental i la manca de sentit de viure”.

En acabar, l’actriu i humorista experta en comunicació i improvisació, Anna Aumatell, ha ofert una conferència motivadora sobre “Com comunicar millor i treballar en equip de forma assertiva”.

El lliurament de premis als millors pòsters científics de la jornada ha donat pas a la cloenda institucional.

 

Programa

Foto © CODITA