Iniciativa ciutadana per aconseguir la primera generació europea sense tabac

Imprimir aquesta noticia
La proposta té el suport de la Unitat de Control de Tabac de l’ICO i es necessiten un milió de signatures perquè la Comissió Europea pugui impulsar les recomanacions.

La Unitat de Control del Tabac (UCT) de l’Institut Català d’Oncologia s’ha unit a la iniciativa ciutadana europea anomenada “Crida per aconseguir un entorn sense tabac i la primera generació europea sense tabac d’aquí al 2030”; una iniciativa liderada per diverses organitzacions europees, entre les quals hi ha l’UCT, que té com a objectiu l’impuls d’una sèrie de mesures que contribueixin a aconseguir que la generació del 2030 no fumi. Els promotors d’aquesta iniciativa demanen a la Comissió Europea que llanci propostes legislatives per evitar que les noves generacions caiguin en l’addicció al tabac, per actuar contra els perills mediambientals relacionats amb el tabac i, de manera general, contra el tabaquisme.

Per aquest motiu calen almenys un milió de signatures per avançar en la implantació de les recomanacions proposades. Entre aquestes mesures s’inclou acabar amb la venda de productes de tabac i nicotina als ciutadans nascuts a partir del 2010, per assolir la primera generació europea sense tabac; crear una Xarxa Europea de platges sense tabac i sense burilles per fer aquests espais més saludables i ambientalment sostenibles; establir una Xarxa Europea de Parcs Nacionals sense tabac i sense burilles, fent-los més saludables i reduint la contaminació i el risc d’incendis. També es parla d’ampliar els espais exteriors lliures de fums i aerosols, especialment els freqüentats per menors, com ara parcs, piscines, esdeveniments lúdics, espectacles, centres esportius i terrasses de bars i restaurants. Finalment, es demana eliminar la publicitat del tabac i la seva presència en produccions audiovisuals i xarxes socials, especialment abordant la publicitat encoberta mitjançant influencers i col·locació de productes i es volen finançar projectes d’R+D sobre malalties provocades pel consum de tabac, per millorar-ne el pronòstic i fer-les curables.

És per això que la Unitat de Control del Tabac convida la ciutadania a sumar-se a la iniciativa per reduir l’impacte del tabac a la societat i permetre que les futures generacions gaudeixin d’un futur més saludable i lliure dels efectes negatius del tabac.

L’adhesió es pot formalitzar fins al gener del 2024, moment en què es farà el lliurament oficial de les signatures, en aquest web.