El CCIIC considera inadmissible que no s’incloguin les infermeres en el Comitè avaluador de la gestió de la Covid-19 i en el Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics

Imprimir aquesta noticia
Estrella Martínez, degana del Consell: “Anem cap a una societat de cures i Sanidad s’equivoca si creu que es pot construir ignorant la infermeria”.

Les infermeres no guanyen per a disgustos. Si fa uns dies es produïa l’enèsima (concretament la 21a) pròrroga ‘sine die’ de la ”Proposición de Ley sobre ratios de enfermeras para garantizar la seguridad del paciente en centros sanitarios y otros ámbitos’, després del desacord dels grups parlamentaris que semblen no tenir pressa per assumir que és urgent reduir la ràtio a 6/8 pacients per infermera (15/20 en l’actualitat), amb la consegüent contractació de 130.000 professionals; ara li toca el torn al ‘Comité evaluador de la gestión de la Covid-19’ i a la nova fase del ‘Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN)’, en els quals no figura cap infermera com a titular.

La situació que “frega ja el surrealisme”, en paraules de la degana de les infermeres i infermers catalans, Estrella Martínez, que apunta errors “de manual” perquè “anem cap a una societat de cures i Sanidad s’equivoca si creu que es pot construir ignorant la infermeria”.

Martínez, ha reflexionat sobre els esforços que es veuen obligats a fer el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis territorials per a “reclamar una qüestió tan òbvia com és la inclusió de les infermeres en els òrgans de decisió i disseny de les polítiques de salut que, si no fos per la gravetat de les conseqüències, tindria una vis còmica. És preocupant que els governs i l’administració perpetuïn un model sanitari tan summament piramidal, aliè a la realitat de la pràctica clínica i, sobretot, aliè a les necessitats de la població. Ara ha estat la pandèmia que, a més, deixarà ‘petjada’ amb la Covid-19 persistent, però és incomprensible que Sanidad no percebi el paper fonamental de la infermeria com a pilar del nostre Sistema de Salut”.

Estrella Martínez també ha lamentat que Sanitat “no reconegui l’autonomia de la professió infermera, artífex dels grans avenços en la cura de les persones i moltes de les polítiques de salut pública que han salvat a mig món”. Finalment, la degana del CCIIC s’ha mostrat molt preocupada perquè “tenim un problema molt greu amb el reconeixement de la professió. Mentre la ciutadania valora altament la nostra cura, se’ns obliga a anar de despatx en despatx, amb el ‘book’ al braç per a demostrar les nostres aptituds. Vergonyosa la ‘manca de consideració’ a una ciència, la de la infermeria, que està predestinada a millorar la vida de les persones”.

 

Foto © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)