Ètica i tecnologia, un debat professional i social

Imprimir aquesta noticia
La degana Glòria Jodar demana formació i esperit crític a les infermeres per veure les oportunitats i, alhora, afrontar els reptes que planteja la intel·ligència artificial.

La sessió ‘Entre Torralbas’ d’avui, 17 d’octubre, ha obert el debat entre la filosofia i la computació, entorn de l’embranzida del desenvolupament i aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA).

La trobada –organitzada pel Grup de Treball IA de La Intercol·legial i a la qual ha assistit la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), acompanyada de Marc Fortes, responsable de Projectes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)– ha girat entorn els desafiaments i reptes de la tecnologia enfront de l’ètica professional i la societat.

La discussió ha vingut de la mà de dos experts anomenats ‘Torralba’. D’un costat, el científic Antonio Torralba, enginyer de telecomunicacions i director de la unitat Artificial Intelligence and Decision-Making del Massachusetts Institute of Technology (MIT). De l’altre, el filòsof Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos d’Ètica Aplicada a Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Un interessant debat que ha moderat la catedràtica de la Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) i especialista en ètica de la intel·ligència artificial, Karina Gibert.

La degana Jodar ha valorat molt positivament aquest tipus de sessions “perquè la intel·ligència artificial ha esdevingut un tema del qual tothom parla, però encara és molt desconegut tot i que fa anys que, conscientment o inconscientment, gaudim de la seva aplicació en el camp de la salut. És per això que cal prendre consciència del que implica i fer-ho amb formació i esperit crític per veure les oportunitats i, alhora, no desatendre l’ètica que regeix l’atenció humanística i salutogènica pròpia de la cura infermera”.

En acabar l’acte, s’ha inaugurat l’exposició sobre intel·ligència artificial del CCCB, al mateix Ateneu Barcelonès.