Empoderem les infermeres familiars i comunitàries!

Imprimir aquesta noticia
La degana del CCIIC participa en el XVI Congrés de l’AIFiCC i demana vocació i oportunitats per al lideratge a les infermeres especialistes de Familiar i Comunitària.

Incentivar el lideratge de les infermeres de Familiar i Comunitària: aquest ha estat l’eix de la intervenció de la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar, avui al congrés de l’AIFiCC.

I és que la celebració aquests dies del XVI Congrés de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), al Palau de Congressos de Girona, és una declaració d’intencions i una reivindicació en si mateixa. Sota el lema ‘Empodera’t’, la trobada va arrencar ahir, 25 d’abril, amb una sessió precongrés matinal que va simultaniejar tallers de temàtiques tan diverses com l’exploració neurològica bàsica, el lideratge de la IFiC, l’aproximació a l’exploració ecogràfica per infermeria, el document de voluntats anticipades, l’actualització en cura de ferides o els embenats funcionals.

No va ser fins al migdia de dijous que es va inaugurar el programa oficial amb la benvinguda institucional d’Ester Gimenez Perez, presidenta de l’AIFICC; Irene Prat Gonzalez, presidenta del Congrés; Sílvia Bosch Agustí, regidora de Salut i Benestar Emocional de l’Ajuntament de Girona; i Carme Planas Campmany, directora de Cures Infermeres del Catsalut.

Tot seguit, el formador de formadors i instructor de dinàmiques d’alt impacte, Ricardo Olabegoya, va pronunciar la conferència inaugural que duia per títol “Descobreix el teu poder”; i es va fer la primera de les taules rodones, dedicada a les ”Mirades inclusives en salut” que incloïa exposicions sobre la salut planetària (Eva Buñesch), l’alimentació i la sostenibilitat (Alexandra Gironès) o la perspectiva LGBTIQ+ (David Cámara).

Avui divendres, 26 d’abril, la jornada s’ha reprès amb l’esmentada taula sobre el “Futur de la Infermeria: reptes i oportunitats” en la que, a més de la intervenció entorn del lideratge de les infermeres que ha fet la degana del Consell d’Infermeres, s’ha parlat del doctorat (Miriam Broncano) i l’experiència en primera persona de les infermeres residents de FiC (Ariadna Bonet).

Després de la pausa cafè, ha tingut lloc la presentació de les Guies de Pràctica Clínica AIFICC 2024, la primera d’elles referent a “L’abordatge de la immunoteràpia a la consulta d’infermeria d’atenció primària” (Clàudia Vilaró) i, la segona, una “Guia d’anticoagulació per a pacients amb fibril·lació auricular” (Sònia Prada). En el mateix bloc, s’han presentat els resultats del projecte “Impacte d’una intervenció comunitària per prevenir el suïcidi en la comunitat filipina de Barcelona”, guanyador de la BECA AIFiCC 2022 (Maria Rocío Albuixech).

Aquesta tarda, la tercera i última de les taules del congrés es desenvoluparà sota el títol de “Familiar i Comunitària. La nostra especialitat” amb tres eixos: salut, escola i l’atenció als adolescents (Elisabet Ferré); les dones en situació de màxima vulnerabilitat (Laura Codina), l’activitat comunitària (Gemma Amorós) i el registre de determinants socials de la salut en la història digital (Berta Rodoreda).

La sessió acadèmica tancarà amb la conferència “Visibilizarnos mejor a través de los medios de comunicación para garantizar unos cuidados excelentes” de l’Hildegard González, professora titular de la Facultad de Enfermería de la Universidad de Navarra i doctorada en comunicació.

En acabar, Iris Forcada, presidenta del Comitè Científic; i Lluïsa Garcia Garrido, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona (COIGI), lliuraran els premis a la Millor Comunicació Oral i el Millor Pòster Científic del congrés.

Finalment, la presidenta de l’associació, Ester Giménez; i Mariàngels Fernández, presidenta del Comitè Organitzador del Congrés; faran públic el nom del projecte guanyador de la Beca AIFiCC 2024.

Al Congrés han participat infermeres de les quatre províncies i, a més de la degana Glòria Jodar i la Lluïsa Garcia –presidenta del COIGIrona (ciutat amfitriona)–, han assistit delegacions d’altres col·legis professionals encapçalades per Mercè Porté, presidenta del COILleida; o Enric Mateo, tresorer del COIBarcelona.

Fotos © AIFICC / COIB / COILL