El Consell d’Infermeres urgeix que es reconegui l’especialitat de Salut Mental a Catalunya, davant la Comissió CESMA del Parlament

Imprimir aquesta noticia
Pere Dalmau, cap d’Infermeria de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV), intervé en la sessió ordinària de la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions (CESMA) en nom del CCIIC.

La Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions (CESMA) del Parlament de Catalunya s’ha reunit avui, 10 de juny, en sessió ordinària i ha convocat les corporacions de salut. Pere Dalmau –cap d’Infermeria de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV)– ha estat l’encarregat de representar el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) davant dels grups parlamentaris adscrits a la comissió.

Constituïda el novembre de 2021, la comissió presidida per la infermera M. Assumpció Laïlla Jou té com a objectiu liderar l’estudi que ha d’assentar les bases per garantir un “model d’atenció públic integrat amb la persona al centre, amb un marcat caràcter preventiu, d’assistència, rehabilitació i benestar, d’enfocament comunitari, de proximitat i que garanteixi la continuïtat assistencial en la problemàtica de la salut mental i les addiccions”, tal com explica en el seu web.

Pere Dalmau, ha iniciat la seva intervenció posant la lupa sobre l’anòmala situació que envolta l’especialitat d’Infermeria de Salut Mental que, tot i estar catalogada des de l’any 1981 i haver avançat en els últims anys, el dia d’avui encara no està reconeguda en quatre territoris de l’Estat com són Catalunya, Astúries, Ceuta i Melilla. “Això comporta un dèficit importantíssim d’infermeres especialistes. Per què? Doncs per què no es formen. I per què no es formen? Perquè si l’especialitat no està reconeguda, la gent no hi inverteix”, ha explicat Dalmau que ha fet referència a aquesta “situació d’inferioritat” de Catalunya en un tema que “és vital per donar cuidatges de qualitat”. Un problema que s’ha agreujat perquè “alguns anys no s’ha arribat a cobrir les places d’especialista”.

La segona de les qüestions exposades pel representant del Consell és el “caràcter comunitari de l’atenció en salut mental” que pren embranzida i cada cop són més els professionals formats que pertanyen o trien aquest àmbit per exercir l’especialitat. Aquesta tendència està afectant l’atenció hospitalària que “recordem, haurà de ser sempre permanent perquè, tot i augmentar l’atenció en primària, hi ha un nombre de llits que és impensable eliminar”.

La tercera qüestió, tornant a la capacitació d’infermeres especialistes de tot l’Estat en unitats docents catalanes, quan no s’hi ofereixen llocs de treball reconeguts, és que “invertim a formar infermeres que després han de tornar als seus llocs d’origen”, diu l’infermer.

Finalment, Pere Dalmau, ha lamentat que no prosperi l’alternativa de reconèixer l’especialitat a les infermeres i infermers, amb més de quinze anys d’experiència acreditada en aquest àmbit, per pal·liar el dèficit de professionals, tal com es va fer el 2005.

Sobre l’actual Pla Nacional de Salut Mental, Dalmau ha valorat la modernització i incorporació de grups de població més joves a l’estratègia, però ha tornat a emfatitzar que cal no perdre la perspectiva i adequar la inversió en els diferents nivells assistencials perquè “l’hospitalització és l’únic cuidatge que es pot oferir a usuaris i usuàries, en un moment molt complex de la seva vida”.

Sobre la ràtio infermera a Catalunya, que tot i estar en la mitjana estatal, està encara molt lluny dels països europeus –entre els que ocupem la vint-i-dosena posició– cal afegir “la dificultat per contractar més professionals”. Un hàndicap encara més gran per als centres localitzats en zones rurals que, a més, es veuen afectats pel desplegament per càpita i la problemàtica associada.

Els col·legis oficial de Metges de Barcelona, de Psicologia, de Treball Social, d’Educadores i Educadors Socials, també han participat en la sessió d’avui, així com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; i han mantingut un debat amb els parlamentaris dels diferents grups polítics.

La degana del Consell d’Infermeres, Estrella Martínez, considera que “la participació regular de les infermeres i altres professionals en aquests tipus de comissions és vital per construir polítiques de salut eficients i fer-ho amb garanties d’aplicació multidisciplinària a curt i mitjà termini”.

 

Enllaç a la sessió © Canal Parlament