El Consell d’Infermeres demana ‘tolerància zero’ amb les violències en l’àmbit sanitari, a la jornada de l’OSVASC

Imprimir aquesta noticia
L’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya presenta les primeres dades d’agressions a professionals de la salut.

Miquel Àngel Calderó, secretari del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), va participar ahir dimarts 13 de desembre, a la Jornada de l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC), per demanar ‘tolerància zero’ amb les agressions als professionals de la salut.

La jornada es va celebrar a la sala d’actes del Departament de Salut (de forma síncrona en línia) i va estar inaugurada pel conseller, Manel Balcells.

La presentació de l’observatori va venir de la mà de la seva presidenta, la directora general de Professionals de la Salut, la infermera Montserrat Gea; i la gerent de la mateixa DGPS, Anna González, va fer una primera aproximació de les dades d’agressions a professionals de la salut. Una primera exposició tècnica, que va tancar Genís Cervantes, representant de l’Associació Catalana de Salut Laboral (ACSL), que va explicar les variables del Registre de casos de violència als professionals del sistema de salut de Catalunya.

Tot seguit, es va obrir la roda d’exposicions i debat –moderada per Alícia Ávila, subdirectora general d’Ordenació i Desenvolupament Professional de la DGPS–, durant la qual el secretari del Consell d’Infermeres va fer la comunicació “El gènere i les situacions de violència que afecten les/els professionals de la salut a Catalunya”.

Calderó, que va mostrar la seva preocupació per l’increment de les violències verbals i físiques, va fer especial al·lusió a “la incidència de la variable de gènere que afecta aquestes professions de cura, altament feminitzades, com és la Infermeria”. Sobre aquesta violència laboral que pateixen les infermeres i altres dones en l’exercici professional, Miquel Àngel Calderó va analitzar també “el biaix de gènere que nodreix les desigualtats, el llenguatge ‘insultant’ o les relacions d’abús de poder”.

La resta d’exposicions van tractar sobre l’experiència de la Unitat Integral de Violència Contra el Metge (UIVCM) del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (Josep Arimany); correlació entre els indicadors socioeconòmics i les agressions a professionals (Sílvia Cordomí, directora d’Estratègia i Qualitat a l’Institut Català de la Salut); eines per la prevenció i l’abordatge de les agressions (Joan Deu, representant de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut); la prevenció com a eina fonamental en la violència externa en el sector sanitari i sociosanitari (Paco Pareja, representant la Federació Sanitat CCOO Catalunya); la campanya #STOPAGRESIONES, una experiència sindical de llarga evolució (Xavier Massabé, responsable autonòmic Salut Laboral de SATSE); l’experiència pràctica en la implantació de comissions de violència i elaboració de protocols als centres de salut del SISCAT (Pilar Rol, directora executiva de la patronal CAPSS del Consorci de Salut i Social de Catalunya; i Beatriz Murilo, tècnica en PRL de l’Àrea de psicosociologia aplicada de l’Associació Mancomunitat de Serveis de Prevenció).

La jornada va estar organitzada per la Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional-Direcció General de Professionals de la Salut en col·laboració amb l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC).