El CCIIC i l’ACL demanen polítiques transversals entre salut i igualtat per garantir la salut sexual i reproductiva de les dones i el futur de les llevadores

Imprimir aquesta noticia

Rosa Bayot, referent d’Exercici Professional del Consell d’Infermeres i del COIB; Mariví Cambredó, presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores; i Gemma Falguera, responsable de l’ASSIR Metropolitana Nord; assisteixen a l’esmorzar informatiu de Fòrum Europa, amb Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, com a ponent convidada.

El matí d’avui dimecres, 21 de juny, s’ha iniciat amb l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, organitzat per Nueva Economía Forum, a l’Hotel Palace de Barcelona. En aquesta ocasió, la ponent convidada ha estat la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge Mestre, que ha parlat àmpliament de diferents i múltiples aspectes relacionats amb els àmbits que ocupen la seva cartera. Entre ells, la salut sexual i reproductiva de les dones.

Ha dit Verge que els drets en salut sexual i reproductiva “són capitals” a les polítiques d’Igualtat encara que, fins ara, “han estat poc atesos”. Una opinió compartida per Rosa Bayot, que hi ha assistit com a referent d’Exercici Professional del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC); juntament amb Mariví Cambredó, presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL); i Gemma Falguera, responsable d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Metropolitana Nord i coordinadora del Grup Emergent d’Investigació sobre Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (GRASSIR) de la IDIAP Gol.

Cambredó ha aprofitat el torn obert de paraules per exposar a la consellera Verge, la difícil situació de les llevadores a Catalunya, un “col·lectiu femení que atén dones, però també persones i famílies”. Una atenció que “pot quedar compromesa” pel dèficit de professionals i la manca de relleu generacional, ha reblat la responsable de les llevadores catalanes. Cambredó també ha fet referència a les mesures que s’estan treballant des del Departament de Salut i ha instat la consellera a participar-hi amb transversalitat, per solucionar una situació i que posa en risc un dret fonamental de les dones com és la seva salut sexual i reproductiva.

El Consell d’Infermeres demana des de fa anys més polítiques, més professionals i més recursos per al manteniment i impuls dels serveis d’atenció i prevenció que lideren les llevadores de l’ASSIR. També l’ACL treballa perquè s’augmenti el nombre places de formació de l’especialitat d’Infermeria Obstetricoginecològica i, alhora, s’acreditin totes les places ofertes, per assegurar-ne aquest imminent relleu generacional.

En referència a altres qüestions, la consellera ha anunciat intervencions per prevenir i detectar els casos de tràfic de dones a Catalunya; així com ha lamentat que els menors “tinguin un accés tan fàcil al porno”. Per limitar el consum d’aquest tipus de continguts entre infants i adolescents, la conselleria està treballant amb la d’Ensenyament, en polítiques transversals i en la implementació de l’educació sexual a les escoles, ha explicat.

També el masclisme i la transfòbia, definits com a “violències estructurals”, preocupen Verge que ha demanat la “implicació dels homes” en les polítiques feministes.

Finalment, s’han tractat altres aspectes, com ara la pressió que la moda i la indústria exerceixen sobre les dones, quan “totes les dones tenen dret a poder accedir a tota mena de roba”. Sobre aquesta qüestió i, segons el Departament, ha cridat l’atenció la dada que recull que el 50% de les dones “fa dieta en algun moment de la vida”.

El Fòrum Europa és l’organització de debat, privada i independent, de referència a l’estat i té com a objectiu promoure el diàleg mitjançant esmorzars informatius en format híbrid –presencial i telemàtic– que, a la seva tribuna catalana, compta amb el mecenatge d’Assistència Sanitària.

 

Vídeo Canal Toutube © Nueva Economía Fórum