El 71,5% de les persones amb Alzheimer, principal demència diagnosticada a Catalunya, són dones

Imprimir aquesta noticia
21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer.

L’any 2023, a Catalunya, hi havia 44.250 persones amb Alzheimer, de les quals 12.613 (28,5%) eren homes i  31.637 eren dones (71,5%). El mateix any, es van diagnosticar 9.734 casos, 3.363 eren homes i 6.371 eren dones.

Segons dades de CatSalut del 2023, el 2% de la població catalana pateix algun tipus de demència, sent l’Alzheimer és el tipus més freqüent de demència (69%), una malaltia igualment estesa arreu del món.

És aquesta elevada incidència la que mobilitza l’Alzheimer’s Disease International (ADI) aquest 21 de setembre i demana “revisar les actituds” per fer-hi front. Comprendre i abordar les percepcions i les actituds existents cap a la demència, amb l’objectiu de promoure una informació adequada sobre la malaltia per construir una societat més amable amb les persones afectades. La campanya de l’ADI subratlla que “només conscienciant la població s’aconseguirà que més persones cerquin informació, assessorament i suport”. Altres objectius de la mobilització mundial són els de millorar les taxes de diagnòstic, fomentar una major investigació sobre el tema incloent-hi àrees com la reducció de riscos i fer front a la demanda creixent d’accés a tractaments i cures. En aquest context, és essencial que la informació tècnica i científica sigui accessible per orientar les millors decisions sanitàries, especialment per part dels gestors i els professionals sanitaris.

 

FACTORS DE RISC

Entre els principals factors de risc es troben l’edat avançada, el gènere (més incidència en dones), els factors genètics i hereditaris (actualment, no està clar que sigui una malaltia hereditària), la síndrome de Down i el traumatisme cranial. Altres factors que poden contribuir al desenvolupament de la malaltia poden ser: antecedents familiars de la malaltia d’Alzheimer, una edat materna superior als quaranta anys en el moment del naixement, la hipertensió, la diabetis o la dislipèmia (alteració del nivell de greixos a la sang).

 

PREVENCIÓ I TRACTAMENT

Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les seves directrius sobre “Reducció de riscos de deteriorament cognitiu i demències” publicat l’any 2020 s’impulsa un pla de prevenció que inclou recomanacions en activitat física, cessació de consum d’alcohol, intervencions nutricionals, maneig de la hipertensió, diabetis, dislipèmia i depressió. Així com, la millora de la hipoacúsia mitjançant l’ús d’audiòfons, oferiment d’entrenament cognitiu, estimular l’activitat social inclusiva i un bon envelliment saludable.

Encara que no hi hagi cap tractament curatiu per la demència, l’abordatge proactiu dels factors de risc modificables pot endarrerir l’aparició o progressió de la malaltia. L’any 2017, la 70a Assemblea Mundial de la Salut va donar suport al Pla d’acció mundial sobre la resposta de salut pública a la demència 2017-2025 en el que s’insta els estats membres a posar en marxa aquest pla que inclou un pla d’acció per la reducció dels riscos de demència mitjançant una estratègia de salut pública.

A Catalunya, el Departament de Salut ha donat resposta, incloent-hi la prevenció al Pla d’atenció sanitària a les persones amb deteriorament cognitiu lleu i demència (PLADEMCAT), publicat el 2022. Aquest pla, elaborat pel Pla director sociosanitari del Departament de Salut, busca millorar l’atenció a persones amb malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i altres demències. Com a part de l’elaboració del Pla es va dur a terme un procés participatiu per donar veu a les persones afectades, familiars i cuidadors i a les Associacions de Familiars d’Alzheimer.

El PLADEMCAT recull les actuacions a realitzar des de la prevenció fins al final de la vida de la persona, garantint la cobertura de les necessitats en totes les fases evolutives incloent les situacions de crisi. Aquesta atenció integral ha de començar des del moment del diagnòstic treballant amb la persona una planificació de decisions compartides que ajudi a garantir les seves preferències i els seus valors arribat el moment en què el seu deteriorament cognitiu no li permeti prendre aquestes decisions.

Segons dades del Departament de Salut, s’han publicat més de 9.760 estudis científics sobre deteriorament cognitiu entre 1975 i 2024; aquest fenomen fa que Catalunya sigui un actor clau en la recerca en demències. Amb dades del 2023, la recerca en demències a Catalunya inclou línies tan diverses com tecnologia i millora de la qualitat de vida, tractaments i rehabilitació no farmacològica, recerca clínica i biomarcadors, genètica i transcriptòmica, així com la relació amb altres malalties i factors de risc.

 

Fonts © Departament de Salut / OMS / Alzheimer’s Disease International (ADI)