e-jornada (11 març) “Desafiaments en la implementació de la formació per deixar de fumar”

Imprimir aquesta noticia
#infermerescontraeltabac La Comissió de Tabaquisme del Consell convida les infermeres a conèixer l’experiència del projecte formatiu europeu INSTrUCT per a estudiants de Ciències de la Salut, coordinat per l’Institut Català d’Oncologia i amb les universitats de Barcelona i de Lleida, entre els centres participants.

Tot i les 700.000 morts anuals a Europa per consum de tabac, el 28% dels adults europeus són fumadors. Un greu problema de salut pública en què els professionals de la salut tenen un paper clau i, en particular, les infermeres. Com a força de treball més gran i amb llarga experiència en educació i promoció de la salut, la Infermeria actua en diferents contextos clínics per combatre els hàbits tabàquics.

És per això que la Comissió de Tabaquisme del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya convida les col·legiades a participar en la reunió internacional “Desafiaments en la implementació de la formació per deixar de fumar”, del pròxim 11 de març.

Una trobada per compartir experiències innovadores i aportacions científiques rellevants basades en l’experiència d’experts internacionals en l’àmbit de l’abandonament del tabac; així com els avenços formatius en salut del projecte europeu INSTrUCT (recurs educatiu en línia sobre deixar de fumar). Tot, amb l’objectiu de reforçar la xarxa internacional en què s’han de desenvolupar aquests projectes.

La trobada se celebrarà a la ciutat portuguesa de Coïmbra, però s’ha habilitat la inscripció gratuïta per a l’assistència telemàtica.

Projecte INSTrUCT

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que els coneixements i habilitats per a dur a terme les intervencions per deixar de fumar són continguts multidisciplinaris que s’han d’integrar en els currículums de tots els estudiants de salut durant la seva formació. La finalitat principal és formar tots els sanitaris per dotar-los d’eines en l’exercici professional per reduir la càrrega de les malalties relacionades amb el tabac.

És per això que, a Europa, es va gestar el Projecte INSTrUCT (Projecte Erasmus+ KA2 – 2019-1-ES01-KA203-064496), un recurs educatiu en línia per promoure la formació en tabaquisme entre els estudiants universitaris de Ciències de la Salut. La tecnologia està disponible en quatre idiomes (anglès, francès, espanyol i portuguès) i està implementada, en fase de proves, en diferents universitats. Un cop avaluada la seva eficàcia, el recurs es posarà a disposició gratuïta de tots els centres europeus d’educació superior en salut.

El consorci inclou vuit institucions de quatre països europeus:

  • Institut Català d’Oncologia (coordinador)
  • Universitat de Barcelona
  • Universitat de Lleida
  • Universidad de Navarra
  • King’s College de Londres (Regne Unit)
  • Escola Superior d’Enfermagem de Coïmbra (ESEnfC), Unidade de Investigação em Ciências da Saúde: Enfermagem (UICISA: E) (Portugal);
  • Université Libre de Bruxelles (Bèlgica)
  • Erasmushogeschool Brussel (Bèlgica)

 

Més informació