El Consell d’Infermeres demana voluntat política per “assumir el repte que suposa l’atenció integrada, social i sanitària, d’un milió i mig de ciutadans i ciutadanes d’entre 60 i 79 anys i el ja gairebé mig milió de persones de 80 o més anys. Un quart de la població”.
1 d’octubre: Dia Internacional de les Persones Grans.
El Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra l’1 d’octubre amb la voluntat de donar veu a un col·lectiu cada cop més nombrós i moltes vegades invisibilitzat, representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l’estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta; així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.
Sota el paraigua d’aquesta iniciativa nascuda el 1990 a l’Assemblea de les Nacions Unides (ONU), la comunitat internacional insta d’aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.
També des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) es demana voluntat política per “assumir el repte que suposa l’atenció integrada, social i sanitària, d’un milió i mig de ciutadans i ciutadanes d’entre 60 i 79 anys i el ja gairebé mig milió de persones de 80 o més anys”. Amb un quart de la població per sobre dels 60 anys, les corporacions professionals mostren la seva preocupació per “l’augment de la cronicitat, la dependència i la morbiditat entre els usuaris i usuàries de sistema públic de salut i, l’escenari distòpic mancat de professionals i recursos amb què volem fer front”.
Una altra de les reivindicacions del CCIIC passa per posar en valor l’especialitat d’Infermeria Geriàtrica, sense categoria professional, remuneració ni lloc de treball específics reconeguts. “Les infermeres geriàtriques són indispensables per proveir cures especialitzades i de qualitat a les persones grans”. Així ho ha explicat la degana del Consell, Lluïsa Garcia, que ha destacat “la precarietat laboral i de recursos estructural que pateixen les infermeres geriàtriques, especialment les que treballen en entorns institucionalitzats com són les residències de gran”, en al·lusió als resultats de l’estudi ‘Nursing Leadership in Long Term Care in Canada and Catalonia’, finançat pel CCIIC i que aborda, de forma comparativa, els factors que intervenen en la construcció d’un lideratge infermer eficient en aquests centres.
Finalment, Garcia ha recordat que cal “reforçar la coordinació entre els diferents nivells assistencials, especialment entre l’atenció primària, els centres residencials i les àrees d’hospitalització; alhora que accelerar el desplegament de l’atenció integrada en què les infermeres de familiar i comunitària i les infermeres dels centres residencials treballen ja de forma col·laborativa”.
MANIFEST DEL CONSELL DE LA GENT GRAN DE CATALUNYA
El Consell de la Gent Gran de Catalunya referma el seu compromís, any rere any, amb la publicació d’un manifest que aposta per una societat que valori i respecti totes les generacions, “en especial aquelles que han assolit un recorregut vital més llarg”. La declaració de 2024 destaca que “l’augment de l’envelliment de la població en la societat catalana és més elevat que en èpoques anteriors” i que “aquesta particularitat ha de ser un incentiu per trobar propostes engrescadores i, fins i tot, innovadores que permetin entomar aquests canvis en la societat de manera positiva, perquè aquest increment de l’esperança de vida ens permeti a totes i a tots viure d’una manera més plena”. A més, el document demana “recuperar urgentment el debat i l’aprovació de la Llei de la Gent Gran que va quedar aturada per la convocatòria d’eleccions”, així com la creació d’una Direcció General de Persones Grans i d’un Observatori Públic de l’Envelliment “que emeti informes anuals per tal d’orientar les polítiques públiques”, entre altres reivindicacions.
Foto © Ariadna Creus i Àngel García (Banc Imatges Infermeres)