Govern i universitats acorden l’increment per donar resposta a l’alta demanda d’aquests estudis i al dèficit de personal infermer a Catalunya, accentuat per la pandèmia.
De les 561 noves places, 435, gairebé el 80%, corresponen a universitats públiques.
Es preveu que en els pròxims 5 anys es jubilaran entre 6.000 i 8.000 infermeres a Catalunya.
El pròxim curs acadèmic 2022-2023 el sistema universitari de Catalunya disposarà de 561 noves places d’accés al grau d’Infermeria, un 25% més de les actuals, de les quals 435, gairebé el 80% de l’increment total, seran a preu públic.
D’aquesta manera i per primer cop, el nombre de places a preu públic (1.380) sobre el total de places disponibles (2.745) superarà l’oferta privada (1.365), fruit de la voluntat del Departament de Recerca i Universitats de revertir la situació incrementant de forma substancial l’oferta pública amb un 46% més de places.
Així ho van avançar ahir, 21 d’abril, els consellers de Salut –Josep Maria Argimon– i la de Recerca i Universitats –Gemma Geis–, en un acte celebrat al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB). Aquest anunci, que ratificarà la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el pròxim dilluns 25 d’abril, és fruit de la col·laboració conjunta entre els departaments de Salut i el de Recerca i Universitats per donar resposta a l’alta demanda d’aquests estudis a Catalunya i al dèficit de personal infermer.
La consellera Gemma Geis va subratllar que aquest augment de places vetlla per l’equitat i la igualtat d’oportunitats i, per aquesta raó, “el 80% de les noves places són a preu públic i, per primera vegada, l’oferta pública de places d’infermeria supera les places privades i seguim treballant per ampliar l’oferta a preu públic els pròxims anys”. Geis també va incidir en el fet que el nou mapa de les places que s’ofereixen en el grau d’Infermeria vertebra el territori a través del coneixement: “A més de Barcelona, també augmentaran les places Girona, Lleida i Tarragona, Manresa, Igualada, Vic, i Tortosa; i treballem per crear una nova unitat docent al Pirineu”.
Per la seva banda, el conseller Josep Maria Argimon va agrair el compromís i l’esforç del Departament de Recerca i Universitats i el de les diferents universitats i unitats docents del Sistema de Salut. Argimon va assegurar que aquest esforç garanteix “un sistema universitari connectat i compromès amb la salut”.
UN DÈFICIT ESTRUCTURAL AGREUJAT PER LA PANDÈMIA I LES JUBILACIONS
L’increment de places en els estudis d’Infermeria respon a diversos factors que l’emergència sanitària provocada per la covid-19 ha evidenciat encara més els darrers dos anys. Catalunya pateix un dèficit estructural de personal infermer que feia necessari ampliar el nombre de places públiques en les universitats catalanes.
Al Registre de Professionals Sanitaris del Departament de Salut hi ha actualment prop de 50.000 infermers i infermeres, menors de 65 anys. Un 40% d’aquest col·lectiu, però, té més de 50 anys, el que implica una clara tendència a l’envelliment de la professió a curt i mitjà termini. Es preveu que en els pròxims 5 anys es jubilaran entre 6.000 i 8.000 infermeres.
NOVES PLACES DE PREU PÚBLIC
Universitat de Barcelona (UB): 140 noves places.
- 80 a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (Unitat Docent Bellvitge) a L’Hospitalet de Llobregat.
- 60 a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (Unitat Docent Clínic) a Barcelona.
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 140 noves places.
- 70 a la Facultat de Medicina (Unitat Docent Germans Trias i Pujol) a Badalona.
- 70 a la Facultat de Medicina (Unitat Docent Parc Taulí) a Sabadell.
Universitat de Lleida (UdL): 80 noves places.
- 40 a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia (Unitat Docent Arnau de Vilanova) a Lleida.
- 40 a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia (Unitat Docent Igualada) a Igualada.
Universitat de Girona (UdG): 60 noves places.
Universitat Rovira i Virgili (URV): 15 noves places.
- 8 a la Facultat d’Infermeria (Unitat Docent Joan XXIII / Unitat Docent Sant Joan de Reus). Campus Catalunya a Tarragona.
- 7 a Facultat d’Infermeria (Unitat Docent Joan XXIII / Unitat Docent Sant Joan de Reus). Campus Terres de l’Ebre a Tortosa.
NOVES PLACES DE PREU PRIVAT
– Centre adscrit de la UB a Sant Joan de Déu: 60 noves places.
– Universitat Internacional de Catalunya (UIC): 30 noves places (Campus Sant Cugat).
– Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): 36 noves places (18 al Campus de Vic i 18 al Campus de Manresa).
MILLORES EN LA FORMACIÓ DE GRAU D’INFERMERIA
La revisió del grau d’Infermeria inclou també una proposta de millora de la formació dels futurs professionals. Les dades sociodemogràfiques de la població indiquen que l’envelliment, la cronicitat i l’increment de les cures requereixen també nous models d’atenció a les persones i això implica actualitzar alguns continguts de la titulació. A tal efecte, el Govern i les universitats van acordar crear un grup de treball per a la millora dels estudis que habiliten per a l’exercici de professions sanitàries en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).
Algunes de les mesures en què s’està treballant incideixen en potenciar la formació en l’empoderament i lideratge infermer en aspectes com treballar més a fons la intel·ligència emocional i reforçant la identitat professional; millorar les competències i habilitats comunicatives i la comunicació amb el pacient; reforçar la gestió de les emocions i intel·ligència emocional dels alumnes per fer front a situacions determinades; i planificar millor les pràctiques d’acord amb els objectius docents, incrementant les simulacions i les pràctiques clíniques.
En aquest sentit, Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, va dir que “més de 2.300 hores de pràctiques i un ampli ventall de coneixement clínic, sanitari i de competències emocionals i habilitats; posen les infermeres catalanes en el millor dels rànquings europeus i internacionals de formació universitària”.
Fotografia © Generalitat de Catalunya