Article Opinió ELPAÍS I Salut som totes (Dra. Glòria Jodar, 230204)

Imprimir aquesta noticia
La Dra. Glòria Jodar signa un article d’opinió al diari EL PAÍS, expressant al Departament de Salut el seu malestar i l’alt cost que suposa per al Sistema de Salut, el gir cap a la bilateralitat de la conselleria, al marge d’infermeres i resta de professions sanitàries.

La publicació de la resolució que confirma la creació d’una taula de treball entre el Sindicat de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Servei Català de la Salut i el mateix Departament de Salut, no ha agradat el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC) que, en paraules de la seva degana, la Dra. Glòria Jodar, “no portarà més que més precarietat i més desigualtat, en el si d’un sistema de salut que requereix una visió global en les seves múltiples dimensions i el coneixement profund de l’aportació de totes les professions, entre elles la més nombrosa, la de les infermeres”.

Així de contundent es manifesta la responsable de les 50.000 infermeres catalanes en un article d’opinió, publicat el 4 de febrer al diari EL PAÍS, i en el qual mostra la seva sorpresa per “la naturalesa de l’acord amb Metges de Catalunya”, adquirit pel conseller de Salut, Manel Balcells, per desconvocar –tot i la mobilització legítima d’altres professions, inclosa la Infermeria, de la mà de sindicats més minoritaris– la vaga que el sindicat majoritari de metges i metgesses va iniciar el mes de gener i anunciava noves jornades d’aturada durant aquest mes de febrer.

Glòria Jodar titlla de “greu interpretació” la decisió del Departament de Salut que deia haver “llegit bé la vaga i el malestar que hi ha al sector”, perquè es tracta d’un “acord completament contrari al consens del sector sobre l’estratègia de transversalitat a seguir en favor d’una atenció multidisciplinària amb més autonomia per als professionals i més participació de la ciutadania”.

La degana del CCIIC reflexiona sobre la conjuntura i caràcter excloent de l’acord perquè “si les 2.000 intervencions quirúrgiques ajornades i les 5.000 visites anul·lades durant els dos dies de vaga han precipitat un acord, no vull pensar què passarà el dia que qualsevol altra de les professions de salut decideixi sortir en massa al carrer. No parlo únicament de les infermeres i infermers, em refereixo al paper cabdal que tenim totes i cadascuna de les professions de la salut en el bon funcionament del sistema”.

En el cas de les infermeres, Jodar explica que “estem parlant d’un dèficit estructural que requereix millores exposades reiteradament davant del Departament de Salut, també en el nostre posicionament del passat 20 de gener, algunes d’elles de dret –el reconeixement del Grau o les especialitats– i altres relacionades amb el sostre de vidre o els lideratges i els espais de presa de decisions”.

Que el Departament no tingui “clar l’objecte de la representativitat multidisciplinària de les taules de negociació actuals, que no és altra que vetllar perquè els acords presos siguin equànimes i beneficiïn el conjunt del sistema de Salut” o que no s’atorgui “el mateix valor a les aportacions de les diferents professions de la salut”, són dues de les conclusions immediates que extreu la responsable del CCIIC que insta el Departament de Salut a començar “a pensar com gestionar la frustració que la decisió ha generat en els professionals de totes les disciplines sanitàries. Ens demanareu més esforç? Més compromís?”; després de la creació d’un espai monodisciplinar que afecta “la planificació i la gestió de les Polítiques de Salut”, així com, en el cas de l’esmentada taula bilateral, escapça “la representativitat de qualsevol de les professions sanitàries en la negociació dels seus drets”.