“Aquest tardor, protegeix-te el doble”, arrenca la campanya de vacunació conjunta contra la grip i la dosi de record de la covid-19

Imprimir aquesta noticia
Dates clau: cites a partir del 10 d’octubre i inici de l’administració de vacunes el 17 d’octubre.
La campanya fa una crida a vacunar-se als col·lectius més vulnerables: la població de més de 60 anys, els malalts crònics, els professionals de la salut i les dones embarassades.
Salut ha distribuït enguany 1.604.800 vacunes contra la grip i uns 2 milions de dosis contra la COVID-19

La campanya de vacunació contra la grip i la dosi de record contra la covid-19 seguirà els mateixos criteris que l’any passat. La vacunació serà simultània per a les persones de més de 60 anys, pacients amb problemes crònics i factors de risc, persones amb immunosupressió, professionals de salut, cuidadors de persones amb factors de risc i dones embarassades. Els col·lectius essencials només s’hauran de vacunar de la grip.

La vacunació va començar el passat 26 de setembre centrada en persones que viuen en residències i majors de 80 (als centres d’atenció primària).

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la cap de Servei de Medicina Preventiva, Montse Martínez, han anunciat aquest matí en roda de premsa, que “els col·lectius més vulnerables cridats en aquesta doble campanya de vacunació podran demanar cita a partir del 10 d’octubre per poder-se vacunar a partir del 17 d’octubre”. Cabezas ha insistit en “la importància d’aquesta vacunació en els col·lectius més vulnerables i també les embarassades”.

Les residències, primer lloc de vacunació

La vacunació contra la grip i la dosi de record contra la covid-19 va començar el passat dilluns 26 de setembre, a les residències de gent gran, tant pels residents com per als treballadors, així com per a la població major de 80 anys i els professionals sanitaris, per ser considerat el col·lectiu més vulnerable.

Des d’aquell dia, els equips d’atenció primària es traslladen a les residències per fer la vacunació, com es va fer l’any passat, per evitar que els residents hagin de desplaçar-se i així garantir una correcta vacunació.

D’altra banda, les persones més grans de 80 anys han de demanar cita, dia i hora, al seu CAP per vacunar-se.

Vacunes

El Departament de Salut disposa aquest any d’un total de 1.604.800 dosis de vacunes contra la grip, 34.800 dosis més que a la campanya de vacunació de l’any passat. Aquesta campanya, Catalunya ha tornat a adquirir de les tres vacunes de la grip –vacunes tetravalents d’alta càrrega antigènica; vacunes tetravalents d’immunogenicitat reforçada i vacunes tetravalents.

La cap de servei de Medicina Preventiva ha assegurat que “l’objectiu de la campanya de vacunació d’aquest any vol superar les cobertures de vacunació de l’any passat que va ser d’un 75% en persones de més de 60 anys, en el personal sanitari i sociosanitari, i del 60% en dones embarassades i en persones amb condicions de risc, especialment en infants”.

Pel que fa a les vacunes de la dosi de record contra la covid-19 es disposa d’uns 2 milions de dosis contra la COVID-19.La vacuna que s’administra és bivalent amb soques adaptades a la variant Òmicron, la BA4 i la BA5, per fer front a les variant actuals.

Com es pot demanar cita per a la vacunació?

Les persones de més de 80 anys i que no viuen a residències, des del 26 de setembre, poden demanar cita per vacunar-se directament al seu centre d’atenció primària habitual, trucant per telèfon o presencialment.

La població de més de 60 anys i les que formin part dels col·lectius de risc: pacients amb problemes crònics i factors de risc, persones amb immunosupressió, professionals de salut, persones que viuen a residències, cuidadors de persones amb factors de risc i dones embarassades poden demanar cita a través del web de programació de visites, citasalut.gencat.cat o a través de La Meva Salut, a l’apartat “Cita”. També contactant directament, de forma presencial o telèfon, amb el seu Centre d’Atenció Primària habitual.

“Aquest tardor, protegeix-te el doble”

La campanya d’enguany del Departament de Salut incorpora com a lema “Aquest tardor, protegeix-te el doble”, que es podrà llegir en diferents cartells informatius distribuït als centres sanitaris. També inclou un vídeo que es projectarà a les pantalles dels centres i es difondrà a les xarxes socials, així com les falques d’àudio per als mitjans radiofònics, amb la voluntat de poder arribar a tota la població a través dels mitjans de comunicació.

Com a novetat, aquest any, el Departament de Salut ha dissenyat uns stickers per ser utilitzats en les plataformes de comunicació com whattsapp, telegram, signal per incentivar la doble vacunació entre els col·lectius cridats i així garantir una bona protecció.

Més informació

 ©Departament de Salut

 

Vacunar no és només punxar © Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFIIC), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona (COIGI), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) i Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA).