Aprovat el Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23

Imprimir aquesta noticia
L’objectiu del PIUC, dotat amb 45 milions d’euros, és incrementar la capacitat de resolució de la demanda urgent a l’atenció primària, hospitals i centres sociosanitaris.
El conseller Manel Balcells anuncia la incorporació de professionals per reforçar els centres durant els mesos d’hivern.

El Departament de Salut ha aprovat el Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23 (PIUC) que té com a objectius incrementar la capacitat de resolució de la demanda urgent als diferents nivells assistencials (l’Atenció Primària i Comunitària, els hospitals i els centres sociosanitaris), preservar l’accessibilitat a l’atenció programada a tota la xarxa assistencial i aconseguir una major coordinació entre els centres facilitant l’accés dels pacients a centres sociosanitaris i l’ingrés urgent a l’àmbit hospitalari.

El document es va presentar el passat 2 de desembre, al CUAP Casernes de Barcelona, de la mà del conseller de Salut, Manel Balcells; i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. El conseller va explicar que, enguany, es “multipliquem per cinc els recursos de l’anterior pla, amb un esforç addicional, estructural a l’atenció primària, i l’igualem a l’atenció hospitalària durant una temporada que es preveu complicada”.

Així doncs, les accions contemplades al PIUC 2022-23 reforçaran estructuralment els centres d’atenció primària i comunitària, durant els mesos d’hivern, per tal que incorporin metges, infermeres i personal de gestió administrativa. De la mateixa manera, també hi haurà un reforç estructural a nivell hospitalari i sociosanitari, amb un increment del nombre d’altes PIUC contractades en funció dels diferents plans de contingència que els proveïdors hagin plantejat, i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) incrementarà els seus recursos en 27 unitats addicionals.

La totalitat de l’import del PIUC 2022-23 és de 45 milions d’euros, el que suposa un increment de 31 milions d’euros respecte de l’anterior pla. Els recursos del PIUC 2022-23 destinats a l’Atenció Primària i Comunitària suposen un increment 5 vegades superior respecte l’anterior programa, arribant fins als 16 milions d’euros, que facilitarà l’organització dels diferents EAP i CUAP per tal de donar resposta a l’increment de demanda durant el període d’hivern. Amb aquest increment de l’assignació a l’APiC es garantirà l’activitat programada i la resposta a l’increment de la demanda espontània, així com facilitarà que els EAP i CUAP contractin reforços de professionals de medicina, d’infermeria i de gestió administrativa.

A l’atenció hospitalària també es destinaran 16 milions d’euros i a l’atenció sociosanitària s’hi destinaran 3 milions d’euros. A més a més, i dins de la inversió total del programa, es contempla també un pla de contingència addicional de 10 milions d’euros per l’increment dels recursos hospitalaris, sociosanitaris, de salut mental i addicions, a raó de 8 milions d’euros, i 2 milions d’euros més destinats al transport sanitari per fer front a l’increment de l’activitat.

 

Font © Departament de Salut

 Peu de foto: El conseller Balcells, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el director de l’àrea assistencial del CatSalut, Ignasi Carrasco, durant la presentació del PIUC © Departament de Salut © Departament de Salut