25N “Les infermeres hem de garantir el suport i recuperació de les dones víctimes de la violència”

Imprimir aquesta noticia
Catalunya commemora el Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones #Manifest25N2021.
La degana del CCIIC demana el compromís de les infermeres catalanes per tenir cura de les víctimes de violència.

Avui 25 de novembre de 2021, se celebra el Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones, una xacra que “malmet la salut de milions de dones i, en conseqüència, la de totes les societats del món” segons Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

Enguany la celebració arriba marcada per importants canvis legislatius com ara el reconeixement d’altres formes i àmbits de violència, fins ara inexistents en el codi penal. Tal com recull el ‘Manifest 25 de novembre de 2021’, declaració institucional de la Generalitat amb l’adhesió d’institucions i entitats d’arreu de Catalunya, la incorporació de la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre física o psicològica, la violència vicària, la violència digital o la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones, és un pas endavant per a la defensa de les dones.

El #Manifest25N2021 també fa menció de l’impacte i la indignació que estan generant les violències sexuals, que sacsegen intensament la nostra societat i mostra “tot el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn”. En aquest sentit la Llei 17/2020 recull per primer cop la definició de consentiment sexual que ha de romandre durant tota la pràctica sexual.

I és que tot i els avenços “queda un llarg camí en la conscienciació social d’aquestes (les violències vers les dones)”, raó per la qual “cal articular i coordinar les actuacions necessàries contra tots aquests tipus de violències masclistes existents, però ara identificades i emparades per la llei i dotar-nos d’instruments efectius per a combatre-les”. En aquest sentit, el manifest destaca la importància del nou ‘Protocol marc d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya’, que articularà els circuits des de la comissió més local fins a la Comissió Nacional.

Actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris” per teixir aliances i “construir una xarxa de recursos que siguin font de salut i qualitat de vida per a totes les dones”, són els objectius immediats que identifica el manifest que també destaca la necessitat “d’estendre la cultura dels afectes i les cures”.

Un àmbit, el de la cura, en què “les infermeres som referents. Juguem un paper cabdal en la detecció i recuperació de les dones que pateixen violències. Cal excel·lir en la nostra formació per garantir el suport i acompanyament de les dones en un procés difícil, colpidor i, sobretot, molt i molt llarg”, ha dit Estrella Martínez.

Podeu descarregar els documents en PDF ‘Manifest 25 de novembre de 2021’ / ‘Protocol marc d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya’