El marc organitzatiu i regulador i els resultats obtinguts pels estudis del Projecte IPA CAT, entre els anys 2018 i 2022, centraran la sessió formativa organitzada per la Direcció de Professionals de la Salut, amb la col·laboració de la UAB.
La Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional de la Direcció General de Professionals de la Salut, en col·laboració amb la Càtedra de Direcció, Gestió i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha organitzat per al pròxim dimecres 15 de juny, la ‘Jornada sobre la infermeria de pràctica avançada. Marc organitzatiu i regulador’. La sessió formativa, que es podrà seguir via streaming i participar-hi a temps real (modalitat síncrona en línia), tindrà lloc entre les 14 i les 16 hores i s’adreça específicament a les professionals de la Infermeria.
L’objectiu és donar a conèixer l’estat actual de la Infermera de Pràctica Avançada, mitjançant l’anàlisi dels resultats obtinguts pel projecte IPA CAT des de la seva creació, així com el marc normatiu i les perspectives de futur que envolten aquesta figura professional.
La inscripció és gratuïta i es pot formalitzar fins al 13 de juny, prement aquest enllaç.
Programa de la Jornada
La jornada s’iniciarà a les 14 hores, amb la benvinguda de Montserrat Gea, directora general de Professionals de la Salut; Ricard Gutiérrez, director de la Càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la UAB; i Anna Suutarla, responsable de projectes internacionals de la Finnish Nurses Association (Associació Finlandesa d’Infermeres).
A continuació, Montse Comellas, directora de l’Escola d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa i presidenta de l’Associació de Directores d’Infermeria de Catalunya (ACDI), exposarà els paràmetres que defineixen “La infermera de pràctica avançada”.
Els resultats del projecte IPA CAT 2018-2022, vindran de la mà de Lena Ferrús, professora i coordinadora de recerca de la Càtedra de Gestió Direcció i Administració Sanitàries de la UAB, que sota el títol “Dels rols avançats a la proposta de model de la pràctica avançada”, farà una anàlisi de l’evolució de les dades obtingudes i abordarà les perspectives de futur de les IPA.
Finalment, es preveu la celebració de la taula rodona “Aproximació al marc organitzatiu i regulador de la pràctica avançada de les infermeres a Catalunya”, que comptarà amb la participació de Montse Artigas, directora de Cures de l’Institut Català de la Salut; i de les directores d’Infermeria Gemma Martínez (Hospital Clínic de Barcelona), Raquel Azor (Institut Català d’Oncologia), Emma Gómez (Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) i Paloma Garcimartin (Parc de Salut Mar de Barcelona). Tot seguit, les assistents a la jornada podran participar en el debat a través del torn obert del xat, que moderarà Sònia Sevilla, infermera adscrita a l’Oficina Tècnica de l’Àmbit Metropolità Nord de la Regió Sanitària de Barcelona.
La jornada clourà a les 15.50 hores amb la intervenció de Glòria Jodar, consellera del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) per Barcelona, coordinadora del Repte 16 del Fòrum de Diàleg Professional i directora de l’EAP Sant Andreu de la Barca.
El projecte IPA CAT
El projecte IPA CAT, promogut per la Càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), neix arran de la publicació dels resultats de l’estudi “Exploració dels nous rols infermers dins de la Xarxa pública d’hospitals a Catalunya”, el novembre del 2018. La conjuntura exposada encoratja la UAB per impulsar Projecte IPA CAT, una iniciativa endegada el 2019 i que es perllongarà en el temps amb estudis anuals.
Investigacions que ja ofereixen moltes dades sobre l’abast de la pràctica avançada de les infermeres a Catalunya, identificant el nombre d’infermeres que l’exerceixen i el seu àmbit assistencial o l’opinió que els professionals de la salut tenen sobre l’expertesa i eficiència, així com el valor afegit que aporten al sistema, entre altres.
Enllaços d’interès
Inscripció gratuïta a la jornada
Fotografia: Infermera controla la funció cardíaca i pulmonar d’una persona durant una intervenció quirúrgica © Ariadna Creus i Àngel García (Banc Imatges Infermeres)